Банкеръ Daily

Пари и пазари

Човешкият труд е основен фактор за производствените цени в селското стопанство

"Натрупаните производствени разходи няма как да не се отразят върху себестойността на продукцията, която се търгува на борсата. При нас цените на суровината са винаги борсови. В момента цената на човешкия труд в един продукт е над 30%". Това заяви председателят на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред Bloomberg. Тя подчерта, че е нормално с тенденцията за покачване на качеството на живота да вървим към по-високи цени, тъй като високият жизнен стандарт е съпътстван от по-устойчиви цени, свързани с политиката за повишаване на доходите.

"През последните години наблюдаваме валежи и градушки, които не са типични за нашите географски ширини. Природните катаклизми принуждават селскостопанския производител да проведе още дейности на полето, свързани с пръскане, обезпаразитяване и други. Това повишава себестойността на селскостопанската продукция", отбеляза Кукушева и поясни, че колкото и да е автоматизирано и модернизирано производството на хляб, човешкият труд не може да бъде елиминиран.

По думите на председателя на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите очакванията са хлебопекарните качества на реколта 2019 г. да надминат 50%. "Такова качество на реколтата не се е случвало през последните 20 години", подчерта още Кукушева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във