Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЧОВЕКЪТ-ДЕПОЗИТАР НА КРАЧКА ОТ ПРИВАТИЗАЦИОННАТА АГЕНЦИЯ

Не се оправдаха прогнозите, че миналия четвъртък Агенцията за приватизация (АП) най-сетне ще се сдобие с нов изпълнителен съвет. По всяка вероятност той ще бъде одобрен на извънредното правителствено заседание във вторник, 4 септември. Повече от месец избраният в края на юли надзорен съвет на ведомството формално работи с подалия на 25 юли оставка Левон Хампарцумян, който оглавява управителния орган на агенцията. Но в понеделник, (3 септември), Хампарцумян трябва да заеме поста си на председател на управителния съвет в БУЛБАНК. Затова и назначаването на неговите наследници в АП стана наложително.
Засега единственото почти сигурно име в бъдещата тричленка е това на Апостол Апостолов. Той потвърди пред в. БАНКЕРЪ, че с него е воден разговор по този повод. Апостолов стана известен през 1996 г., когато стана изпълнителен директор на Централен депозитар АД, където акционери са предимно търговските банки и инвестиционните посредници. Дотогава той бе шеф на регионалната фондова борса в Пловдив. През 1998 г. Апостол Апостолов бе избран за член на съвета на директорите на Българска фондова борса АД, а две години по-късно бе назначен и за неин изпълнителен директор.
Апостолов минава за опитен администратор, който е създал ред в депозитара. Още като лондонски банкер вицепремиерът Николай Василев неведнъж е подчертавал, че депозитарът е единствената институция от капиталовия ни пазар, към която той няма никакви забележки. Именно безупречната работа на тази институция поддържа реномето му на много добър специалист, с което Апостол Апостолов се ползва в средите на икономическия екип на царското движение. Силните му позиции на капиталовия пазар вероятно ще ускорят превръщането на фондовата борса в основно място за приватизация на държавната собственост. Особено ако тъкмо той като шеф на АП се заеме с продажбата на гигантите БТК и Булгартабак холдинг.
Имената на останалите двама членове на новия изпълнителния съвет на АП засега не са ясни. Със сигурност обаче на постовете си няма да останат досегашните подгласници на Левон Хампарцумян - Пламен Стоилов и Маджиде Ахмедова. Това, което се знае, е, че единият от наследниците им ще бъде представител на коалиционния партньор в управлението на страната - ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във