Банкеръ Daily

Пари и пазари

Членовете на УС на ЕЦБ получиха колекционерски дигитални монети

Необикновен подарък открили във входящите си имейли на 14 септември паричните стратези на Европейската централна банка. Той бил от техен колега и представлявал първата в света колекционерска цифрова монета. Познатата като LBCOIN "пратка" пристигнала под формата на линк до електронен портфейл с шест дигитални жетона с портрет на един от 20-е подписали декларацията на независимостта на Литва от 1918-а. Банкерите имат 24 часа, за да приемат подаръка и да активират виртуалните пари.  

Изпращачът е шефът на Литовската централна банка - Витас Василиаускас. В интервю за медиите той заявил, че "е помолил за обратна връзка" колегите си, за да разбере какъв интерес е събудил в членовете на управителния съвет.   

Експериментът отваря нова глава в дебата на еврозоната какъв отговор да даде на появата на дигиталните валути, смятани за заплаха на традиционната финансова система. Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - заяви миналата седмица, че институцията много скоро ще обсъди дали регионът има нужда от собствени цифрови пари. Финансовите шефове на еврозоната пък се опитват да създадат режим за контрол на виртуалните монети и да държат настрана частни инициативи като проекта Libra на "Фейсбук", за да не бъде застрашена финансовата стабилност.    

На този фон амбициите на LBCOIN са доста по-скромни. Потребителите, които активират жетоните, ще могат да търгуват с тях помежду си и да създадат специален комплект, който впоследствие да заменят срещу сребърна монета с размер на кредитна карта и номинал 19.18 евро. Преди да изпрати цифровите пари на колегите си, Василиаускас им показал как работят LBCOIN на съвещанието на управителния съвет на ЕЦБ на 10 септември. Проектът се основава на технологията blockchain и е отнел почти три години на екипа му, за да бъде разработен напълно. 

Василиаускас се гордее, че "са първите, въвели подобна монета" и че "натрупаният опит дава възможност да се разбере и приложи технологията". Банкерът е сигурен, че експериментът LBCOIN ще помогне за информирани дискусии в ЕЦБ. Той оценява появата на Libra на "Фейсбук" като значително събитие, помогнало да се съсредоточи вниманието на централните банкери на еврозоната към дигитализацията на разплащанията в блока на еврото. Просто защото Китай вече тества на практика цифровите пари в някои гъсто населени райони и Европа не трябва да проспи тези събития за пореден път.     

Facebook logo
Бъдете с нас и във