Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЧЕЗ продава активите си и в Румъния

Акционерите в чешката енергийна компания ЧЕЗ одобриха новата бизнес стратегия, която включва продажба на чуждестранните активи в Румъния. В бъдеще компанията възнамерява да се концентрира върху операциите и инвестициите си на местния пазар., съобщи румънското финансово издание Ziarul Financiar.

Пресцентърът на ЧЕЗ в Прага също обяви, че продажбата на чуждестранните активи е част от новата бизнес стратегия, която е одобрена на среща на акционерите. Евентуален купувач на активите на ЧЕЗ в Румъния е държавната енергийна компания Electrica. Корина Попеску, шеф на Electrica, потвърди информацията в интервю за Agerpres.

 "Ройтерс" съобщи в края на май, че ЧЕЗ планира да продаде активите си в България, Румъния, Турция и Полша, за да се фокусира върху вътрешния пазар. 

На 20 юни холдингът "Еврохолд" се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Според договора "Еврохолд" ще плати за активите на чешкото дружество 335 млн. евро и ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал.  "Еврохолд" вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал. Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи. Проверки следва да бъдат извършени от КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор. 

Консултанти на Еврохолд по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската - "Стоева, Чомпалов и Знеполски". Консултанти на "ЧЕЗ Груп" са адвокатските дружества Skils s.r.o. и "Пенков, Марков и партньори".  

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във