Банкеръ Daily

Пари и пазари

"ЧЕЗ Груп" навлиза на пазара на ЕСКО услугите в Германия

"ЧЕЗ Груп", която работи и на българския енергиен пазар от края на 2004 г., закупи германската "Елевион", специализирана в инсталация, модернизация и реконструкция на енергийни съоръжения в търговски и индустриални сгради, съобщиха от компанията. Годишно немската фирма извършва услуги за около 8 млрд. чешки крони ( 306 160 000 евро). С покупката "ЧЕЗ Груп" не само присъединява към екипа си още 1800 експерти, но и се превръща в основен играч на динамично разрастващия се пазар на ЕСКО услугите в Германия.

ЕСКО компаниите са бизнес модел, който се развива и в България от няколко години. Като цяло той е заимстван от опита на някои развити европейски страни, САЩ и Канада в областта на енергийната ефективност (ЕЕ). ЕСКО компаниите се специализират в предлагането на пазара на енергоспестяващи услуги. Основната им дейност е свързана с разработването на пълен инженеринг за намаляване на енергопотреблението. Този тип компании влагат собствени средства за покриване на всички разходи за реализиране на даден проект и получават своето възнаграждение от достигнатата икономия в периода, определен като срок на откупуване.

За клиента остава единствено задължението да осигури средства за годишни енергийни разходи, равни на правените от него преди внедряването на енергоефективните мерки. За да се изпълни тази услуга, между възложителя и изпълнителя се сключва специфичен договор, наречен ЕСКО договор - договор с гарантиран резултат. У нас договорът с гарантиран резултат е специфичен търговски договор, регламентиран с чл. 21 от Закона за енергийната ефективност. При този вид договаряне целият финансов, технически и търговски риск се поема от ЕСКО компанията.

Фирмите за енергоефективни услуги с гарантиран резултат (известни като ESCO фирми) осигуряват със свои собствени средства ESCO услуги и инвестиции (проучване, внедряване, експлоатация и поддръжка), при гарантирано равнище на спестени енергийни разходи, възвръщащи инвестицията заедно с известна печалба. Съгласието за извършване на енергоефективни услуги се обективира в договор, по който страни са фирмата за енергоефективни услуги и нейния клиент (учреждението, което се нуждае от извършването на такава услуга). Изпълнението на мерките  води до намаляване на енергийните разходи и намаляване на разходите по поддръжката и експлоатацията на сградите. При изпълнение на проекти за ЕSCO услуги, разходите на инвестицията се изплащат от постигнатите  икономии.

"Да бъдем лидер на пазара на електроенергия в Централна и Югоизточна Европа!" Това е визията на "ЧЕЗ Груп", която успя да се превърне в мултинационална, състояща се от над 120 чешки и чуждестранни дружества. Днес групата притежава активи в Чехия, България, Румъния, Полша, Словакия, Унгария, Холандия, Германия, Турция.

От началото на годината CEZ Group обсъжда съдбата на бизнеса си у нас. Решение за  бъдещето му ще се вземе до септември тази година, уточни главният изпълнителен директор на компанията Даниел Бенеш. През миналата година компанията реши да стартира международен арбитраж срещу България след редица интервенции от страна на българските власти, които според компанията са засегнали стопанската й дейност в страната. Смята се, че сред инвеститорите, проявяващи интерес към активите на чешката енергийна компания в България, е и енергийната група Energo-Pro.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във