Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЧЕТИРИ ВАРИАНТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЕР

Министерството на транспорта обсъжда четири варианта за приватизацията на България Ер, съобщи през седмицата заместник-министърът на транспорта Юджел Атилла. Една от спряганите възможности е определен процент акции от компанията да бъдат пуснати за продажба през фондовата борса. Все още обаче не е ясно какъв точно пакет ще бъде определен за борсова продажба. Който и от четирите варианта да бъде избран, ние ще настояваме за сериозни ангажименти от страна на бъдещите инвеститори, каза още Атилла.
През следващата седмица документът ще бъдат обсъден от политическия съвет на ведомството, а конкретните детайли в него най-вероятно ще бъдат съобщени официално в края на следващата седмица.
Министерството на транспорта възнамерява до продажбата на бившия национален превозвач да прекрати временно регистрирането на евтини (т.нар. лоу кост) превозвачи в страната, сподели Юджел Атилла. Това изказване дойде броени дни, след като 50 български граждани, пътуващи със самолета на първата нискобюджетна компания в страната Уиз Еър, пренощуваха на летището в Будапеща. Машината, пътуваща по линията Париж -Будапеща- София, не е могла да кацне на столичното летище поради гъста мъгла и е обърнала обратно към Унгария. Интерес да извършват полети до България вече заявиха няколко евтини превозвачи, сред които са английската Скай Юръп и италианската Мей Еър.
Друга належаща авиозадача пред екипа на транспортното ведомство е модернизацията на летищата във Варна и Бургас. Решението на Министерския съвет за избор на концесионер бе обжалвано пред Върховния административен съд, което на практика стопира и модернизацията на двата аеропорта. Засега ведомството изчаква решенията на върховните магистрати, но подготвят и резервен вариант, ако делото се проточи. Едно от неизползваните халета на Летище Варна може да бъде преустроено като временна приемна за 1200 пътници. Това ще струва около 300 хил. евро. Все още не е ясно какво ще се прави с аеропорта в Бургас, за да не бъдат отменяни туристическите чартъри през следващото лято. Засега единствената мярка, която се обсъжда, е разделянето на вътрешните от международните полети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във