Банкеръ Daily

Пари и пазари

Черното злато приключи пореден печеливш месец

Суровият петрол приключи октомври с 11% месечен ръст заради сериозните опасения, че потреблението надхвърля предлагането, което налага да се източват складови запаси.   

Поскъпването на черното злато през миналия месец се отдава основно на недостига на природен газ, който повиши търсенето на петрол. Същевременно, рафинериите продължават да обработват по-големи нефтени количества - белег, че потреблението на суровината ще остане силно. Което означава, че глобалните петролни резерви ще продължат да изтъняват и през идните месеци. 

Междувременно, търговците продължават да оценяват вероятността ОПЕК и приятели да увеличат още добива. Групата ще проведе поредното си виртуално съвещание на 4 ноември, на което ще преразгледа плановете си за постепенното връщане на пазара на по-големи количества от изтеглените по време на пандемията. По-вероятно е ОПЕК+ да остави в сила сегашното месечно увеличение от по 400 хил. барела на ден въпреки ескалиращите тревоги на потребителите, че скочилите разходи за енергия ще подгреят инфлацията и ще подействат като спирачка на възстановяването. Ангола и Ирак са последните членове на картела, потвърдили подкрепата си за поддържаната консервативна позиция към предлагането. 

Според експерти от бранша петролният дефицит може да е по-малък от първоначалните сметки, но в никакъв случай няма да изчезне в близко бъдеще. И котировките на суровината могат да продължат да растат, ако ОПЕК+ запази досегашната си стратегия. 

Анализатори на "Голдмън Сакс груп" пък са изчислили, че световното търсене на черно злато е надхвърляло с 2.5 млн. барела дневно предлагането през октомври и определят дефицита като "неразрешен". Банкерите поддържат прогнозата си за 90 щ. долара за барел сорт "Брент" - равнище, което "остана на косъм" през миналия месец. 

Петролните страсти леко охладняха в първия ден на ноември и в сутрешната европейска търговия фючърсните контракти сорт "Брент" с доставка през януари се котираха за грубо 84 щ. долара за барел, а на американския лек суров петрол WTI с доставка през декември - за 83.40 долара за барел. 

Това се случва в хода на изключително важната конференция за климата, която се провежда в Глазгоу на 1 и 2 ноември и на предшествалата я среща на върха на Г-20 в Рим, приключила на 31 октомври с доста мъглявия компромис за постигане на въглеродна енутралност "до или около средата на века". Както и с договорката да спре общественото финансиране за електроцентрали, захранвани с въглища в чужбина, но без конкретен ангажимент за постепенното изключване на изкопаемите горива от националния енергиен микс. 

Търговците ще следят внимателно и перспективата за възобновяване на ядрените преговори между Иран и световните сили, които биха могли да отключат и петролния износ на ислямската република. Техеран смята да започне разговори по темата с Европа "към края на ноември", коментира на 31 октомври американският държавен секретар Антъни Блинкън.

В изказване след срещата на лидерите на Г-20 в Рим американският президент Джо Байдън критикува Саудитска Арабия и Русия за неадекватния им отговор при управлението на предлагането на петрол, без да каже какво смята да направи, ако производителите не се вслушат в думите му. Пекин пък информира през уикенда, че ще деблокира част от резервите си на двете транспортни типа горива, за да се пребори с недостига, без да цитира количества или график на мярката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във