Банкеръ Daily

Пари и пазари

Черното злато преодоля 70 долара за барел

Суровият петрол сорт "Брент" надхвърли 71 щ. долара за барел след съобщението на Саудитска Арабия за ракетен обстрел и въздушна атака с дронове срещу най-големия терминал за черно злато в света на 7 март. Производственият процес на съоръжението не изглежда да е бил засегнат, а отговорност за нападението са поели йеменските хути.

 

Фючърсните контракти на петрола сорт "Брент" с доставка през май са поскъпнали с 2.65% по време на азиатската търговия на 8 март - до 71.20 долара за барел, което е най-високата котировка от миналия януари. Американският лек суров петрол WTI с доставка през април е добавил 2.56% към пазарната си оценка - до 67.78 долара. 

Рияд информира, че хранилището в Рас Танура е било атакувано с дронове и с балистични ракети откъм морето. Терминалът има капацитет за износ на около 6.5 млн. барела суров петрол дневно - почти 7% от потреблението, поради което е и един от най-строго охраняваните обекти в света.

Говорител на министерството на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи, че атаката не е нанесла материални щети и не е взела човешки жертви, но шрапнели от прихванатите ракети са паднали близо до жилищните квартали на близкия град Дахран.

Говорител на йеменските хути е написал в "Туитър", че е била осъществена "широка съвместна офанзива" с 14 дрона и осем балистични ракети. С четири дрона и седем ракети са проведени операции и срещу други военни цели. 

Суровият петрол поскъпва ускорено от миналата седмица след като Саудитска Арабия и партньорите й от "ОПЕК+" се съгласиха изненадващо да запазят производствените ограничения и да оставят непроменен добива и през април. Решението провокира множество инвестиционни банки да започнат да повишават прогнозите си за цените на черното злато.

"Голдман Сакс груп" предвижда, че базовия сорт "Брент" ще надхвърли 80 щ. долара за барел през третото тримесечие. 

Положителните икономически данни на Китай и поредният пакет от фискални стимули на Вашингтон също подкрепят пазара на горива. По оценка на експерти, случващото се е перфектният микс от оптимистични новини и очаквани по-чести атаки срещу петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, което ще принуди пазара да добави към цените и рискова премия.

Атаките в късните часове на на 7 март са най-сериозните срещу саудитски нефтени инсталации след септември 2019 г., когато бяха поразени две петролни полета, а петролният добив бе силно орязан в продължение на няколко дни. Експерти от бранша прогнозират, че резкият ценови ръст е временен, защото терминалът не е засегнат и недостиг на доставки от черно злато не се очаква.

В ранната сутрешна европейска търговия на 8 март суровият петрол сорт "Брент" с доставка през май се търгуваше за 70.65 долара за барел, а американският WTI с доставка през април - за 67.25 долара за барел. Около обяд цените слязоха съответно до 69.50 долара за барел и 66.23 долара за барел.

Ако петролните котировки се задържат на ниво в близост до 70 долара за барел, най-големите държави от Персийския залив ще получат сериозни фискални излишъци и по-големи възможности да подкрепят икономическата активност и възстановяване.

Бюджетните дефицити на стопанствата от региона, които са силно зависими от добива на черно злато, се увеличиха след краха на цените през 2020-а. Което принуди ОПЕК и приятели да изтеглят около 10% от доставяните на световния пазар количества от суровината, за да овладеят срива. И макар че групата постепенно увеличава предлагането, тя все още произвежда по 7 млн. барела по-малко на ден.

Цени под 60 долара за барел не устройват арабските производители. Саудитска Арабия, например, отчете седем поредни години с бюджетен дефицит - тенденция, която, по оценка на МВФ, ще продължи до края на 2024-а.

Страните от Залива могат да балансират бюджетните сметки при различни цени на черното злато, но всичките - над 60-65 щ.  долара за барел. За Ирак вододелът е 65 долара за барел, за Кувейт - 67 долара за барел, за Обединените арабски емирства - 68 долара за барел, за Саудитска Арабия - 69 долара за барел. Бахрейн ще може да уравновеси бюджета си при 82 долара за барел суров петрол, а Оман - при цели 110 долара за барел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във