Банкеръ Daily

Пари и пазари

Черното злато е най-скъпо от началото на март

Суровият петрол приключи на печалба пета поредна седмица, при това с най-високите котировки от началото на март, заради недостатъчните количества резерви от горивото точно преди американците да потеглят с колите си на летни почивки. Американският лек суров петрол сорт WTI с доставка през юли "затвори" седмичната си търговия на цена от 115.07 щ. долара за барел, а сорт "Брент" - на 119.43 долара за барел. Фючърсните контракти на бензина в Ню Йорк пък приключиха над 4 долара за галон (бел. ред. - 1.06 долара за литър) за първи път от 16 март.  

Напрежението на пазарите на горива се засилва в глобален план откакто Русия нахлу в Украйна и Западът наложи  в отговор санкции на Москва. Администрацията на щатския президент Джо Байдън вече е поискала обяснения от петролните компании за затворените рафинерии, твърди добре информиран източник. Анализатори на "Бенк ъф Америка" пък посочват, че ако предлагането не се възстанови, потреблението ще трябва да се ограничи. Те не изключват сорт "Брент" да поскъпне до 150 щ. долара за барел.     

Суровият петрол върви упорито нагоре през последните четири седмици и пазарната му оценка вече е с над 50% по-висока отколкото в началото на годината. Мнозинството експерти от бранша смятат, че краткосрочната перспектива остава в полза на суровината, за което говори и фактът, че котировките на краткосрочните контракти са по-високи отколкото за доставките в по-дълги периоди.  

Цените се повишиха допълнително в ранния следобед на 27 май след новината, че Иран е задържал два гръцки петролни танкера - "Прудънт уориър" и "Делта Посейдон" - в Персийския залив. Според официалната информация от Техеран те са навлезли без разрешение в ирански води на няколко мили от бреговете на Залива. По информация на гръцките власти "Делта Посейдон" има товарен капацитет от над 1 млн. барела суров петрол. Той е наближавал Басра в Ирак, където е трябвало да натовари гориво. Екипажът също е бил заловен, като в състава му е имало и двама гръцки граждани.  

Възможността танкерите да плават свободно през Персийския залив е жизнено важна за глобалната търговия на черно злато. Една трета (20.7 млн. барела дневно) от световния петролен оборот е преминал през Ормузкия проток през 2018-а, по данни на Енергийната информационна администрация. Регионът е особено важен за превоза на втечнен газ, като над една четвърт от световното предлагане на горивото, по-голяма част от Катар - минава през него всяка година. 

Междувременно, Г-7 притиска ОПЕК да помпа повече суров петрол преди поредното официално съвещание на картела и партньорите му през идната седмица. "Бенк ъф Америка" предупреждава, че загубата на добитото в Русия черно злато може да предизвика мащабна криза "в стил 80-е години на миналия век". 

Засега ценовият възход е ограничен от новия взрив на заболелите от коронавируса в Китай, който продължава да потиска търсенето заради стратегията на китайския президент Си Дзинпин за нулев брой вирусоносители и строгите карантини. Очакванията са Пекин да отпусне на местните рафинерии допълнителни квоти за износ, за да понижи натрупаните по времето на "пандемичното" бездействие високи складови запаси, твърдят добре информирани източници. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във