Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Черният списък“ на Европейския съюз с данъчни убежища става все по-къс

"Черният списък“ на Европейския съюз с юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели, става все по-къс. Дали защото държавите под наблюдение се "поправят" или пък по други причини. Знаем, например, че Великобритания се бори силно срещу "черния списък", страхувайки се, че намиращите се под властта на Обединеното кралство територии - особено Джърси и Вирджинските острови, ще бъдат също включени в него.

От този списък беше изваден и Белиз (Belize, до 1973 г. Британски Хондурас). Официалният език в страната е английският, което я прави единствената англоговореща държава в Централна Америка. Девизът на страната е: Under the shade I flourish (Под сянката цъфтя).

Припомняме, че това е списък от държави, които не работят добре в битката срещу укриването на данъци.

Според Съвета на ЕС малката държавица в Централна Америка вече е извършила необходимите реформи за подобряване на своя данъчен режим за международните компании, който трябваше да бъде въведен до края на миналата година. Разбира се, от Брюксел уточняват, че ще продължи наблюдението дали страната спазва ангажиментите си до края на 2019 година.

Северна Македония отпада окончателно от списъка на ЕС, тъй като Скопие изпълнява всички свои ангажименти за сътрудничество в областта на данъчното облагане, още повече, че тя ратифицира и Многостранната конвенция на ОИСР за административна взаимопомощ.

Списъкът беше съставен през декември 2017 година от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). "Да бъдеш в черен списък е само по себе си лошо и, разбира се, ще има последствия за тези страни", каза тогава министърът на финансите на Люксембург Пиер Грамена. Списъкът, който наблюдава страните, които не сътрудничат на ЕС във връзка с избягването на данъчното облагане, постоянно се актуализира. В него остават Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови и Вануату.

Страните, които са под наблюдение от ЕС, получиха възможност да останат извън списъка, ако предоставят политически ангажимент и подробен план за спазване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във