Банкеръ Daily

Пари и пазари

Черни облаци отново надвиснаха над пазара

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

Черни облаци за пореден път надвиснаха над преговорите между САЩ и Китай за разрешаване на търговските им спорове. Те отново затъват в блатото, след като сенатът подкрепи протестиращите в Хонг Конг, с което настъпи  Поднебесната империя по мазола. Вследствие на това  вероятно търговската война ще  се разрази с нова сила и дори може да премине на следващо  ниво, вместо  конфликтът да се разреши и световният ред да бъде възстановен.

Brexit продължава да тъне в мъгла, и поставя на карта бъдещето на Обединеното кралство, което съвсем скоро може да се окаже, че никак не е обединено. Шотландия и Ирландия вече обмислят план "Б", т.е. да се отделят от опеката на Лондон и да продължат като  самостоятелни държави.

Геополитиката и световната икономика са неразривно свързани. Ето защо черните облаци се разпростряха и върху икономиките. Излизащите разочароващи данни за състоянието на икономическата активност идваха като добавка към и без това сивото настроение на пазарите. Индустриалното производство на щатите се сви с минус 0,8% и изглежда, че преживява мини рецесия, защото отчита отрицателен ръст за втори пореден месец, при това с повече от очакваното. Промишлеността забавя темпове, но все още отчита ръст.   Не е изненада, че индустриалното производство на Китай губи инерция, но е изненада, че я губи по-бързо от предвиденото. Забавянето на икономическата активност в Европа се отразява негативно на производствените цени и те намаляват, при това с повече, отколкото сочеха проучванията.

Съвсем естествено черните облаци надвиснаха и над пазарите. По време на буря инвеститорите бягат от по-рисковите вложения в корпоративни книжа и предпочитат да подслонят парите си на сигурно място -  при държавните облигационни емисии.

През последните дни водещите борсови индекси се понижаваха, давайки ясни сигнали за наближаваща буря. Щатският  индекс Down Jones Industrial Average отчете понижение от 1200 пункта, достигайки 27 800 пункта. Немският DAX отчете импулсивно увеличение до 13 374 пункта във вторник, когато все още витаеха слухове за скорошно успешно приключване на първи етап от преговорите между САЩ и Китай, но веднага след това се свлече до 13 100 пункта. Индексът на Хонг Конг HANG SENG се беше възкачил до 27 000 пункта само за да се потопи до 26 500  пункта на следващия ден. Японският NIKKEI отчете загуба от 600 пункта в сряда, когато достигна 22 800 пункта.

С парите, освободени  от продажбата на корпоративни книжа  се купуваха сигурните облигационни емисии на държавите с  първокласен инвестиционен рейтинг.  Ето защо щатските 10- годишни облигации поскъпнаха с 1 долар, при това само за първите три дни на седмицата. В резултат доходността им се понижи до 1.76% на годишна база, стопявайки разликата с немските книжа, търгувани при минус 0.33%, до най-ниското за последната една година и половина ниво от само 209 базисни точки.

Българските  еврооблигационни емисии нямат статута на сигурно убежище. Ето защо чуждестранните инвеститори ги продаваха, но нашите  ги купуваха, в резултат на което цената им и респективно доходността им се задържа на нивата от преди седмица. Най-дългосрочната ни книга с падеж 2035 г. продължава да се търгува при 0.95%, а тези с падежи  през 2028 г. и 2027 г. - при 0.15% и 0.10% годишно. Излизащите в падеж  през 2024 г., 2023 г. и 2022 г. книжа пък "носят" отрицателна доходност от минус 0.04%, минус 0.08% и минус 0.15% на годишна база.

От началото на месеца се случиха само няколко епизодични сделки с левови държавни ценни книжа на вътрешния  вторичен междубанков пазар. Покупката на най-дългосрочната ни емисия с падеж 2039 г. би  донесло 1,34% на годишна база. Доходността на книжата ни с падеж 2029 г. продължава да се котира при 0.28% на годишна база, а на тези с падеж след 5 и 3 години при точно 0.00% и минус 0.2% на годишна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във