Банкеръ Daily

Пари и пазари

Черна гора: гражданство срещу инвестиции в страната

Котор е крайбрежен град в югоизточната част на Черна гора, в най-изолираната част на Которския залив. В последните години се наблюдава нарастване на интереса на туристите, както към залива, така и към самия старинен град.

Черна гора е поредната държава, която започва програма за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Правителството реши тя да се активира от 1 октомври тази година. Инвестиционната програма дава възможност в програмата да се включат до 2000 кандидати в следващите три години. Минималната сума, която се изисква от кандидатите, е 250 000 евро.

Според оперативния директор на консултантската фирма Henley & Partners Юрг Щефен тези програми имат потенциала да донесат стратегически инвестиции, които могат да помогнат за модернизиране и разнообразяване на икономиката на по-малките държави. Henley & Partners е консултант на черногорското правителство вече от осем години относно възможностите за въвеждане на такава една програма.

Към момента Черна гора е търговски партньор, с който България има незначителен стокообмен (общо 17.68 млн. евро за миналата година) и сравнително слабо развити връзки в търговско-икономическата област. Между двете страни съществуват все още недобре използвани възможности за разширяване на бизнес контактите в хранително-вкусовата, металургичната, текстилната и мебелната промишленост, съобщиха от Министерството на икономиката.

Българските търговски фирмени представителства в Сърбия и Черна гора са над сто. Към момента на този пазар са представени компании, като: "Кълвача газ", "Приста Ойл", "Рубела", "Ми газ", "Офис 1", "Голдън Роуз", "Техномаркет", "Интертръст" и други.

Малки и средни фирми, опериращи в Черна гора, проявяват ограничен интерес към инвестиране в добивния и преработвателния сектор. По данни на Службата по търговско икономически въпроси в посолството ни в столицата Подгорища българските инвестиции там са в размер на 238 020 евро. Черна гора определя като приоритетни за привличане на инвестиции следните сектори: инфраструктура, енергетика, производство на храни, туризъм.

Балканската държава не е включена към целевите страни на инвестиционен маркетинг на Българската агенция за инвестиции предвид слабия двустранен интерес и ниските нива на двустранните инвестиции.

Черна гора (на черногорски: Црна Гора, Crna Gora, „Черна планина“) е държава на Балканския полуостров. Граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, Сърбия на североизток, Косово на изток и Албания на юг. Страната има излаз на Адриатическо море, което създава отлични условия за туризъм. Държавна и административна столица е Подгорица (130 хил. жители), а историческата столица на страната е Цетине. Площта на Черна гора е 13 812 кв. км, от които 13 605 кв. км суша и 207 кв. км водна площ.

Последният държавен глава, преди включването на Черна гора в състава на Югославия, е крал Никола І, който е прадядо на Симеот Сакскобурготски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във