Банкеръ Daily

Пари и пазари

Чехия е най-бързо растящият пазар за електронна търговия в Европа

Чехия е най-бързо растящият пазар за електронна търговия в  Европа, според доклад на J.P. Morgan за глобалните тенденции в плащанията за 2019 г. Анализаторите отбелязват, че растежът на сектора на електронната търговия в европейския регион като цяло продължава да бъде силен, но се забавя при по-развити пазари като Обединеното кралство, Франция и Германия.

Водещи в тази област стават редица по-малки пазари,показва още J.P. Morgan’s Global Payments Trends Reports 2019. Челна позиция в това отношение заема Чехия, която инвестира в електронната търговия по различни начини, предоставайки уникални възможности и предизвикателства за платежната индустрия. Пазарът за електронна търговия в страната е на стойност 4.4 милиарда евро и се очаква да се увеличи със среден годишен темп на растеж от 16% до 2021 година. През 2017 г. броят на чешките онлайн магазини нарасна с 3900 до 40 100, отбелязва Emerging Europe.

Местните сайтове са най-популярни сред чешките онлайн купувачи и в резултат на това трансграничното пазаруване е лошо, като едва 15% от чешките потребители са закупили стока от чужбина. Очакванията за бърза доставка са високи, показва още докладът, като трима от четирима клиенти искат доставката да бъде извършена в рамките на един ден, а едва 6% от чешките потребители са склонни да плащат за премиум услуга. Мобилна търговия вече е добре установена в Чешката република и съставлява 54 на сто от всички електронни търговски транзакции, което е равностойно на продажби на стойност 2.4 милиарда евро.

Чешкият пазар се отличава с високите си нива на използване на пари в брой - 45 на сто от транзакциите при доставки от онлайн покупки се извършва кеш. J.P. Morgan отчита това като проблем за търговците, които са изправени пред забавено плащане, тъй като получават парите си при доставката, а не предварително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във