Банкеръ Daily

Пари и пазари

Частните самолети са сред най-големите замърсители

Следващото десетилетие се очаква мултинационални и свръхбогати компании да закупят почти 8000 нови частни самолета, като всеки от тях ще изгаря 40 пъти повече въглерод на пътник, отколкото редовните полети, сочи доклад на авиационната фирма Honeywell Aerospace, цитиран от "Гардиън".

Тъй като предприятията и богаташите търсят нови модели, пуснати от трите най-големи световни производители на самолети, се предвижда около 690 нови самолета да полетят през 2019 г., което е с 9% увеличение от 2018 г. насам. Въпреки огромния въглероден отпечатък прогнозите за следващото десетилетие са новите частни самолети да достигнат общо 7600 броя. Това ще  струва на купувачите общо 248 млрд. долара.

Една пета от самолетите ще бъдат поръчани от знаменитости и други членове на най-богатия 1% от населението, които използват самолетите, за да летят между домовете си в най-желаните места в света. Летателните машини също се купуват от големи компании за превоз на мениджърите в целия свят.

В момента повече от 4600 частни самолета са в движение. "Хората обичат да имат най-новите и най-добрите самолети. Те имат наистина големи салони, с четири до пет зони, така че можете да имате спалня, място за почивка на екипажа, място за работа, зона за хранене и място за забавление," казва Гаетан Хандфийлд, старши мениджър на маркетинговия анализ в Honeywell Aerospace и автор на доклада.

Например канадската фирма за производство на самолети "Бомбардие" представи наскоро най-големия и най-дълъг бизнес самолет в света. „Луксозният му интериор побира четири жилищни помещения, кухня в пълен размер и специален апартамент за екипажа“, се казва в уебсайта на компанията.

Брайън Фоли, авиационен анализатор, подкрепя твърдението на Хандфийлд и казва, че търсенето на нови самолети е "като iPhone манията, но за самолети". Според него доставките за самолети ще се увеличават през 2020/21 г., но след това ще започнат да намаляват през 2022 г.

Фоли добавя, че търсенето на самолети продължава да е силно в целия свят, но има значителен спад в Швеция - 5%, поради кампанията за климатичната криза, стартирана от Грета Тунберг. 

Други изследвания на шведски университет са установили, че известни личности, които призовават за справяне с климатичната криза, са сред групата притежатели на частни самолети, които редовно пътуват с тях. Бил Гейтс например е извършил 59 полета през 2017 г., изминавайки повече от 200 000 мили, според проучването на учените от университета в Лунд. В доклада им се изчислява, че пътуването с частен самолет на Гейтс, което той определя като "виновно удоволствие", отделя около 1600 тона въглероден диоксид. 

Подобно на доклада на Honeywell, проучването предполага, че пътуването с частен самолет отделя до 40 пъти повече въглероден диоксид на пътник в сравнение с планираните търговски полети. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във