Банкеръ Daily

Пари и пазари

Част от пандемичния пакет на Байдън ще отиде на борсата

Новият, трети пореден противопандемичен фискален пакет на Белия дом в размер на 1.9 трлн. долара, който до края на седмицата ще бъде утвърден и превърнат в закон, ще влее 400 млрд. долара в бюджетите на американските домакинства. Те ще са под формата на директни плащания от по 1400 долара на човек и ще помогнат на индивидите с годишен доход под 80 хил. долара и на семейните двойки, които печелят под 160 хил. долара годишно да се справят с пораженията от коронавируса. Щатската администрация може да започне да изпраща чековете почти веднага след като Конгресът приеме окончателно закона и президентът Джо Байдън положи подписа си под него. 

За Ранди Фредерик - вицепрезидент, отговарящ за търговията и деривативите в интернационалната компания за финансови услуги "Чарлз Шуоб", "голяма част от предвидените за стимули пари ще отидат на пазара, ... което е възходящ катализатор". 

Анализ на "Дойче банк" на нагласите на 430 дребни инвеститори от февруари констатира, че те планират да вложат средно 37% от получените суми директно в акции. Ако този дял стане факт, то средствата, които ще се влеят на фондовите борси, ще са в диапазона от 25 до 150 млрд. долара. По-ниското число отговаря на сценарий, при който само търговци с онлайн сметки ще харчат пари за акции; по-голямата - ако всичките бенефииценти похарчат чековете на борсата при същата пропорция. 

Американските фондове, инвестиращи във фирмени книжа, съобщават за почти рекордни притоци от около 15 млрд. долара на месец, посочва още проучването на "Дойче банк". Което означава, че плащанията за стимули моат да раздвижат сериозно борсовата търговия, особено ако се осъществят бързо". 

Въпреки наблюдаваните през последните дни турбуленции на фондовите борси и 10-процентната низходяща корекция на висохотехнологичния NASDAQ Composite, базовият S&P 500 е близко до върховите си равнища (бел. ред. - 3875.44 пункта при приключване на търговската сесия на 9 март срещу макималните в исторически план 3934,83 при затварянето на пазара на 12 февруари). 

Според Фредерик, ако части от изплатените директни стимули наистина се насочат към фондовия пазар, те могат да се разпределят непропроционално към акциите на добилия напоследък популярност дребен търговец на видеоигри GameStop или към други фирми, предпочитани от инвеститорите, които са активни в платформите на социалните медии. Просто защото по-младите американци по правило са в долната част на скалата на доходите и имат по-голям шанс да получат чекове, а те са и по-склонни да инвестират в изкуствено "скъсените акции" (meme stocks). 

Книжата на GameStop започнаха силно седмицата след новината за новата стратегия за електронна търговия на търговеца. Другите предпочитани от дребните търговци от форумите като WallStreetBets на Reddit също поскъпнаха. 

Свързаните със стимулите плащания могат да могат да засилят интереса на дребните индивидуални инвеститори към "борсовите игри", който и без това е доста засилен в резултат на наложената от пандемията изолация, предоставила доста свободно време на американците за общуване с компютрите и смартфоните. Стратези на "Голдмън Сакс" повишиха оценките си за чистото търсене на акции от домакинствата през 2021-а от 100 на 350 млрд. долара. Те се обосновават с "очаквания по-бърз икономически растеж и по-високите лихвени проценти, допълнителните индивидуални чекове и нарасналата активност в сферата на продажбите на дребно в началото на годината". В анализ за клиентите си експертите на "Голдмън Сакс" прогнозират, че "домакинствата ще са най-едрият източник на търсене на фондовите борси през 2021-а".

Брокерът TD Ameritrade пък съобщава, че в периода януари-септември 2020-а са били открити почти 1.76 млн. дребни сметки - рекорд за компанията за пъвите девет месеца на която и да било година. Което експертите на брокера обясняват с интереса на хората и с растящите им познания за инвестиционния процес. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във