Банкеръ Daily

Пари и пазари

Чартърни полети ще свързват Варна и Тбилиси от тази година

Очаква се самолетната връзка между Варна и Тбилиси да увеличи броя на туристите, както и бизнес връзките между двата града.

Чартърни полети от Варна до грузинската столица Тбилиси ще започнат да се изпълняват тази година, а албанският град Дурас проявява интерес за сътрудничество с морската столица. Това съобщиха от пресцентъра на общината след срещата на кмета Иван Портних с посланика на Грузия у нас Тамуна Лилуашвили и с Доника Ходжа - посланик на Албания в България.  Кметът на Варна е запознал дипломатите с актуалните проекти и предизвикателства, пред които е изправена морската столица - както по отношение на налагането на нов икономическия профил на града, така и за развитието на образованието, IT и аутсорсинг сектора и изграждането на нова индустриална зона, съвместно с община Аксаково.

Дипломатите пък са подчертали желанието на своите държави за по-активно сътрудничество с Варна. Вече има установени много добри отношения между Грузия и България, в частност между Варна и Кобулети. „Вярвам, че ще поставим на ново ниво тези контакти, още повече, че тази година започва и чартърна връзка между Варна и Тбилиси. Тъй като нямате визи за грузинците, надявам се чрез новите чартърни полети да разберем какъв е туристическият потенциал и как ще се развият нататък тези връзки“, отбелязва посланик Тамуна Лилуашвили.  Тбилиси е икономическото сърце на Грузия, генерирайки около половината от БВП на страната. С новата самолетна връзка ще може да се увеличи броят на туристите, както и бизнес връзките между двата града. Друг общ интерес е и увеличението на търговския обмен на стоки, както и развитието на фериботната връзка Варна - Поти. Потенциал за сътрудничество има и при образователен обмен между Варна и други грузински градове.

Обсъдена е била и възможността за сближаване между Дурас и Варна като пристанищни градове, тъй като те са началната и крайната точка на транспортен коридор № 8, свързващ Адриатическо с Черно море. „Нашата задача е да обединим усилията си с България, за да подтикваме  европейските институции този коридор да бъде реализиран, защото това е от изключителна важност за целия регион“, подчертава г-жа Доника Ходжа. 

Тя е благодарила на България за подкрепата, която  оказва на Албания за интеграция в Европейския съюз. Дипломатическите отношения между две държави са от 1922 г. и в момента, и в през годините е имало отличен политически диалог, който трябва да се развива, допълва посланикът. По думите й стана ясно, че 40 000 български туристи посещават Албания годишно, като страната ни попада в топ 15 на държавите, които посещават Албания.  Между 25 000 и 27 000 съответно пък са гостите от тази страна у нас за година.

В град Дуръс живеят около 203 550 души, което го прави втория по население град в страната след столицата Тирана. Той е и един от най-важните стопански центрове в страната. Пристанището му е най-голямото в Албания и обслужва голяма част от страната включително и Тирана. Посещава се ежегодно от много туристи, главно от Албания.

Драч е древен град, разположен на брега на Адриатическо море, в равнинен и плодороден район по крайбрежието. Отстои на около 33 км западно от столицата Тирана. На отсрещния бряг на Адриатика, в Италия са пристанищата на Бриндизи, на около 200 км, и Бари - на около 300 километра. До обявяването на Тирана за нова столица на 27 март 1921 г., Дуръс е такава на княжество Албания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във