Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЧАКАМЕ ЕВТИНО ОЛИО НАЕСЕН

Веднъж цените вдигнат ли се, не чакайте да тръгнат обратно надолу. Такава е максимата на голяма част от търговците, която никога не губи актуалност. Подобна тенденция се наблюдава при олиото. Цените му драстично паднаха на световните борси, но у нас подобно нещо не се наблюдава. Експерти твърдят, че това може да се прояви най-рано наесен. За поевтиняване на олиото евентуално може да допринесе и очакваната добра реколта от слънчоглед, чиято жътва, започва в края на август.
Показателно за световната тенденция към поевтиняване на на слънчогледовото масло е, че цената му в Ротердам драстично се понижи с 36% през месец юли спрямо юни. Пикът й беше в средата на юни, когато за тон олио на Ротердамската борса продавачите искаха около 2 хил. долара. В края на юли обаче тя падна до нивата от началото на годината и се задържа на около 1500 долара за тон. Добивът на маслодайния слънчоглед в световен мащаб също се очаква да бъде доста добър. Тази година той ще се увеличи с 12% - до 31.4 млн. тона. В България се очакват 830 хил. т срещу 520 хил. т през миналата година, твърди изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.
В момента на Русенската стокова борса литър олио от внос върви в порядъка на 2.80 лв., ако сделката е за 10 хил. пластмасови бутилки. На едро по тържищата в страната през втората седмица на август обаче то се продава средно за 3.26 лв. на литър. Най-евтино го купуват търговците в Добрич - 3.09 лв. и в Пловдив - 3.07 лв. за литър. Най-скъпо е в Благоевград - 3.48, и във Варна - 3.46 лева. В разпространителската мрежа цената му обаче не пада под 3.60 лв. за пластмасова бутилка от литър. Литър с марката Калиакра се продава за 4.19 лв., а Роса върви по 3.85 лева. Най-евтино излиза литър от олиото на Искра - клиентите на големите супермаркети в София си го купуват за 3.65 лева.
В разпространителската мрежа в страната се предлага и соево олио. Цената му варира в зависимост от фирмата производител. Литър португалско соево олио излиза около 5.15 лв. а продуктът на Олиталия - 5.50 лева. На стоковата борса в Русе се предлага и рапично олио, което в момента върви на едро на цена от 2.33 до 2.77 лв. за литър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във