Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЧАКА СЕ НОВ РЕМОНТ НА ЗАКОНА ЛУЧНИКОВ

Макар и неголямо, търсенето на компенсаторни записи вдигна цената им през седмицата до 21% от номиналната им стойност. Скоро обаче тази тенденция вероятно ще секне поради липса на завършени приватизационни сделки. В близките няколко месеца допълнителен импулс за поскъпването им може да дойде само от някои РМД-та, които имат парафирани договори за покупка до февруари 2000 г., или пък от предстоящия 20-и търг от боновото раздържавяване, който започва в началото на септември. На него ще се предлагат малки държавни пакети от Балканфарма-Дупница и Балканфарма-Троян. Освен това в началото на октомври ще се проведат аукциони за продажби на общо 32 350 дка земя от Държавния поземлен фонд от Русенска, Търговищка и Софийска област.
Но очакванията на притежателите на книжата са свързани с предстоящите промени в закона Лучников. Според запознати, засега не се предвиждат промени в съотношението 10% в брой и 90% в компенсаторки при разплащане за държавно имущество. Вероятно единствената промяна ще бъде прехвърлянето на записите и боновете в Централния депозитар. Последните информации сочат, че работата по новите текстове на закона вече е започнала, но те едва ли ще са първи приоритет на Народното събрание през есенната му сесия, при положение че трябва да се гласуват данъчните закони и бюджетът. Така че търговията с такива книжа едва ли ще спре скоро.
Прогнозите на повечето брокери са, че цените на записите със сигурност няма да спаднат под 20% до края на годината. Въпреки че няма активно търсене, предлагането е на съвсем ниско равнище и се харчат предимно дребни номинали. Собствениците на книжа изчакват обещаните един или два търга, при които ще могат да се купят акции от атрактивни предприятия. Все още широко битува мнението, че на тях ще се предлагат книжа на БТК, Банка ДСК и другите големи компании. Заместник-министърът на икономиката Калоян Нинов, който отговаря за държавната собственост, обаче нееднократно е заявявал, че на търговете ще се пуснат такива книжа само в краен случай - ако останалите държавни активи не са достатъчни, за да се реализира цялата маса от компенсаторки.
Въпросните аукциони също са обвързани с приемането на промени в закона Лучников. Защото първо трябва да се извърши планираното уеднаквяване на статута на записите и земеделските бонове. Селските номинали в момента струват 14.5%, но очакването за сливането им с компенсаторките може да повиши цената им. Още не е ясно дали двата инструмента ще се приравнят едно към едно или с определен коефициент в полза на записите. Това вероятно ще получи своя регламент чак при измененията на закона Лучников.

Facebook logo
Бъдете с нас и във