Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЧАКА НИ РЕКОРДЕН СКОК НА СИНЬОТО ГОРИВО

Между 15 и 18 на сто да поскъпне природният газ от 1 октомври - такова е засега мнението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която до края на месеца трябва да се произнесе по искането на Булгаргаз цената да бъде повишена с 36.5 процента. Това ще е най-големият скок през последните две години, определен от бизнеса като шоков.
Експертите на газовия холдинг отново аргументираха исканията си с поскъпването на нефтените продукти на международните пазари през последните девет месеца. Именно този срок участва във формулата, която формира цените в договора с Газпром. Друга от причините е допълнителното стъпаловидно поскъпване, записано в новите договори с руския газов монополист от края на 2006 година. По искане на Газпром тогавашният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров прекрати контрактите с Русия, съгласно които страната ни трябваше да получава най-евтиния газ и най-високата транзитна такса в Европа до средата на 2010-а.
В ДСБ пресметнаха, че с новите договорености цените само за година и половина са се повишили с над 35 на сто. През седмицата сините настояха правителството на Сергей Станишев да поиска по-изгодно споразумение от Газпром, като се ревизира това от края на 2006-а. Според лидера на ДСБ Иван Костов то е в полза на Русия, а българските консуматори, включително и топлоцентралите, са притиснати да плащат все по-големи и по-големи суми. Втората причина да се иска промяна на договорът от 2006-а е ограничената платежоспособност на българските граждани, отбеляза още Костов. По думите му през последните седем години имаме лоша енергийна стратегия, а сегашният кабинет няма никаква. Така в момента България е изправена пред нови цени, в нови обстоятелства, без да е решила тежки проблеми, които са отпаднали във всички други европейски държави.
Бившият премиер е на мнение, че най-малкото, което сега трябва да се поиска от Русия и може да се постигне, е отсрочване на поскъпването на газа. Въобще не е безнадеждно, защото от другата страна стои възможността на едно отговорно за българските интереси управление на държавата да спре важни руски геополитически проекти, като например Бургас-Александруполис или Южен поток. Достатъчно е само да бъде забавен Южен поток и ще стане излишен, така че Русия ще седне да преговаря - разбира се, ако бъде поканена по съответния начин, бе категоричен Иван Костов. Той даде пример със собственото си правителство и кризата с Газпром, избухнала преди 10 години заради искането на Русия да погълне българската газова компания и транзитната мрежа. Ние стигнахме до споразумение с груб натиск - каза Костов. - Заплашихме - продължи той - че ще спрем транзита на руския газ и те направо се шокираха тогава. Но заплахата беше съвсем реална, заведе ги на масата на преговорите, и се договорихме.
Не новият договор с руската Газпром, а задържането на цените на природния газ от ДКЕВР е причина за проблемите на Булгаргаз, опонира Румен Овчаров, който сега е председател на парламентарната бюджетна комисия. Новият контракт, според него, е изгоден за държавата, защото гарантира дългосрочен транзит през България с увеличаващи се цени: Тоест, доходи за страната ни над 4 млрд., премахването на клаузата take or pay, която държеше България като на кукичката и всеки момент можеше да доведе до съдебни дела, водещи до милиардни плащания.
Становището на Овчаров е, че ако не искаме Булгаргаз да фалира, трябва да му се разреши да повиши цените, чието изкуствено задържане до този момент обслужва интересите на частни дружества, които са големи потребители. Той призова да не се допуска повече дестабилизация на държавната газова компания, както това стана през последната една година с изкуствено поддържани ниски цени на синьото гориво.
В задочния спор се намесиха и големите потребители на газ, които в сряда (17 септември) поискаха промяна в методиката за формиране на цената му. Представители на бизнеса изтъкнаха, че е необходимо газьолът да отпадне от методиката за изчисляване на цените на природния газ, каквато е практиката в повечето европейски страни. Пресмятането на цените на петролните продукти за девет месеца назад, както и на курса на долара, не е изгодно за България и прави продукцията неконкурентоспособна, заявиха шефове от нефтохимическата индустрия и металургията. Изчисленията на Булгаргаз и на регулаторната комисия, твърдят те, са неразбираеми, а администрирането на цените всяко тримесечие създавало напрежение и несигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във