Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Чайкафарма" започва годината с пазарна оценка от над един милиард лева

"Българска фондова борса" АД има да наваксва още по отношение на двоята ликвидност и атрактивност. Очакваме нови емитенти, които да освежат капиталовия пазар у нас.

Една от компаниите у нас - "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД, обаче не се съобразява със случващото се на фондовата борса и пазарната й капитализация върви нагоре. И в началото на новата година тя пази позциията си на най-скъпата българска компания на "Българска фондова борса" АД.  

Фармацевтичната компания започна и затовори първия борсов ден на януари 2021 година при цена на акциите си от 13.50 лева за един брой, което означава, че компанията струва 1 109 700 000 лева. За изминалите дванадесет месеца на миналата година котировките на книжата на производителя на генерични лекарства следваха възходящ тренд и са нараснали с 2.60 лева. 

Компанията спечели от това, че е част от фармацевтичния сектор, който се развива добре във времена на криза, но и новините и финансовите резултати подкрепят доброто й представяне на "БФБ-София". "Чайкафарма" АД планира строителстовото и на трети завод, който трябва да заработи в края на 2022 година. 

 

Конкурентите на БФБ

засега са малко и при това по показателя "пазарна капитализация" са далеч назад. "ЧЕЗ Разпределение България" АД е най-близо. Акциите на фирмата се търгуваха при 234 лева, което означава пазарна капитализация от 451 152 000 лева. 

Естествено никой не се изненадва, че още една фармацевтична компания - "Софарма" АД, допълва тройката на най0скъпите публични дружества. Пазарната й оценка обаче е двойно по-ниска - 428 657 319 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във