Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Чайкафарма" пази позицията си на най-скъпата българска компания

"Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД пази позицията си на най-скъпата българска компания на "Българска фондова борса" АД. След като в края на юни борсовите играчи бяха оценили фармацевтичната фирма на 1 027 500 000 лева, то в началото на август тя добавя още стойност към пазарната си капитализация. 

Така тя започва първия борсов ден на осмия месец от тази година при цена акциите си 12.50 лева за един брой, което означава, че "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД струва 1 056 250 000 лева.

Основания за такъв ръст има достатъчно. Новините също подкрепят ентусиазма на инвеститорите. 

Най-напред секторът, в който тя оперира, е сред тези, които няма как да усетят влиянието на коронавируса. Фармацевтиката се развива добре във времена на криза. Приходите на дружеството от продажби се увеличават с 15% и в края на юни вече са на стойност 21.63 млн. лева. Заради засиленото производство естествено са нараснали и разходите по дейността - най-вече тези за външни услуги, за материали и за възнаграждения, четем в отчета на мениджърите. Това е причината за по-ниската печалба в края на първото полугодие спрямо същия период на миналата година. Заедно с това компанията е свила и своите задължения, най-вече тези към клиенти и доставчици.  

През второто тримесечие на тази година не са правени нови инвестиции. Продължава преустройството на таблетен цех "Чайкафарма Пловдив" с цел увеличаване на производствения капацитет. 

Припомняме, че на проведеното през юни общо събрание на акционерите на "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД бе взето решение за разпределяне на дивидент в акции (увеличение на капитала със собствени средства) за миналата година. То е в общ размер на 2 300 000 лв., като капиталът ще нарасне до 84 500 000 лева.

Още през април от "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД съобщиха за плановете си да построят трети завод в с. Казичене край София. Инвестицията се планира да бъде завършена към края на 2022 г., а мощностите й да бъдат почти напълно запълнени към 2026 г. при благоприятна икономическа обстановка. Компанията има два завода – един във Варна и един в Пловдив. В момента "Чайкафарма" има сключени договори за дългосрочно партньорство за продажба на лекарства с фирми от Чехия, Словакия, Германия, Косово и Йемен. Водят се и преговори в напреднала фаза с други фирми от Евросъюза. До края на годината се очаква да бъдат сключени още няколко дългосрочни договора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във