Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Чайкафарма" е с най-голяма капитализация на БФБ в края на март

И в края на първото тримесечие "Чайкафарма висококачествените лекарства" АД пази позицията си на компания с най-голяма пазарна капитализация на „БФБ-София“. А доверието на инвеститорите намери отражение в добавяне на още стойност, като цената на акциите нарасна от 14.90 лева в началото на януари достигна до 15.30 лева за един брой в края на март.  Това означава, че пазарната капитализация на „Чайкафарма“ вече е на кота 1 292 850 000 лева след като добави още над 33 млн. лева през първите три месеца на тази година.

Разбира се, зад интереса на инвеститорите стоят различни фактори. Това не е само секторът, в който работи фирмата - производството на лекарства – по патент, и генерични, в заводите на фирмата в Пловдив и Варна, но и инвестициите, които се правят. През миналата година завърши преустройството на таблетен цех „Чайкафарма Пловдив“. Заедно с монтирането на ново оборудване са подадени и заявления за получаване на разрешения за нови продукти.

Следвайки целите за общо намаляване на произвежданите от предприятието вредни емисии, два парогенератора, осигуряващи производството с топла вода и пара, са преминали от дизелово гориво към природен газ (метан). Освен като по-екологичен източник на енергия, замяната доведе и до повишаване на мощността на монтираното оборудване. Взети са мерки за намаляване на потреблението на електричество през нощта и в неработни дни с 50 на сто.

Плановете са „Чайкафарма Висококачествените лекарства“ да разширява своя обхват на дейности и се е насочила към прилагането на клиничните проучвания като част от създаването на нови собствени генерични лекарствени продукти и фиксирани комбинации. Основният акционер Тихомир Каменов притежава 95.42% от капитала, а останалите 4.58 % са притежание на 259 индивидуални инвеститори и на една фирма.

 

Конкуренцията на БФБ

по показателя "пазарна капитализация" през първото тримесечие все още е далеч назад. Само две компании успяха да получат оценка от над 600 млн. лева между януари и март.

Най-близо до лидера е куриерската фирма "Спиди“ АД. Към цената от 112 лева в края на миналата година книжата й добавиха още два лева и в кря на март струват по 114 лева една акция. Така пазарната й оценка набъбна още до 609 048 566 лева. Явно инвеститорите оценяват потенциала, които има за развитие пред дружеството след като френската компания "Геопост" СА увеличи дяловото си участие и изплати дивидент на акционерите.

Сред трите най-скъпи компании на БФБ отново е Еврохолд“ - водеща финансова и енергийна група с дейност в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа. Компанията развива бизнес в областта на дистрибуцията и доставките на електроенергия, застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. През 2021 година „Еврохолд“ придоби чрез подхолдинга си Eastern European Electric Company дъщерните дружества на чешката енергийна компания „ЧЕЗ Груп“ в България, които имат над 3000 служители и обслужват почти 3 млн. потребители на територията на страната. Цената на акциите на „Еврохолд България“ започната борсовата търговия от 2.46 лева, но в края на март инвеститорите плащаха по 2.34 лева, което означава пазарна капитализация от 609 570 000 лева.

Най-високо от българските банки е оценена „Първа инвестиционна банка“ АД. Търговията с акциите й тази година започна при цена от 1.60 лева за един брой, но в края на март киторивките стигнаха до 2.64 лева. Това пък означава пазарна капитализация от 393 583 872 лева. Инвеститорите явно са оценили новините, които идват от дружеството. Банката предложи три нови кредитни продукта за микропредприятия, малки и средни фирми и корпоративни клиенти, вдъхновени от идеята за „зиелено финансиране“, както и инициативата в подкрепа на дигитализацията на банковите й услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във