Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ ТРУДНО БАЛАНСИРАТ РАСТЕЖ И ИНФЛАЦИЯ

Щатската валута отново пое надолу, след като на 20 февруари бяха оповестени публично моменти от последното съвещания на паричния комитет на Федералния резерв (от 29-30 януари). Централните банкери са се обединили около становището, че за известно време ще са необходими сравнително ниски лихви заради губещия скорост стопански растеж, като същевременно са уверили, че са готови бързо да променят посоката веднага след като икономиката се възстанови. В актуализираната си прогноза Федералният резерв очаква между 1.3 и 2% годишен ръст на БВП на страната през 2008-а - под оценката си отпреди три месеца за тазгодишен растеж в диапазона от 1.8 до 2.5 процента.
Индексът на потребителските цени в САЩ е нараснал с 0.4% през януари, изпращайки сигнал, че инфлацията все още е заплаха за стопанството на страната. Базовата му съставка - без цените на храната и енергията, се е повишила с 0.3%, което е най-високият й ръст от юни 2006-а насам. На годишна база януарските потребителски цени са се увеличили с 4.3%, а базовата им съставка - с 2.5 процента. Индексът е най-широката мярка на правителството за разходите за стоки и услуги. Неговата стойност със сигурност ще притесни Федералния резерв, който педантично снижава лихвите в името на стопанския растеж, като по този начин помага за натрупването на инфлационен натиск точно когато цените на енергийните продукти и на суровините растат. На 15 февруари щатската администрация отчете 1.7% ценови скок на внесените в страната стоки през януари.
Новите жилищни строежи през миналия месец са се увеличили с 0.8% спрямо декември 2007-а, но все пак остават близо до най-ниския си брой от януари 1991-ва насам. Броят на поисканите разрешителни за строеж пък е намалял с 3%, а точно те са белег за бъдещата активност в сектора. Но двете цифри са в рамките на очакванията на експертите и показват, че щатският жилищен пазар не е започнал да се възстановява и ще продължава да отнема дял от растежа. Продължава да расте и броят на просрочените ипотеки, като през декември 2007-а той е скочил с 97% спрямо последния месец на 2006-а. Средната годишна лихва на 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран процент се е повишила до 6.09%, а на 15-годишните е 5.72 процента.
В Германия И Ге метал - най-големият профсъюз на страната, договори най-високото за последните 15 години увеличение от 5.2% на заплатите на около 85 хил. работници от стоманодобива. Същевременно федералната статистическа служба на страната съобщи на 20 февруари, че производствените цени са се повишили през януари с 3.3% спрямо същия месец на 2007-а. Това е най-значителният ръст на инфлационната мярка от декември 2006-а насам и над прогнозите на икономистите за годишно увеличение от 2.8 процентна. Инфлацията в 15-те страни членки на еврозоната се е ускорила до 3.2% през миналия месец - доста над препоръчителния годишен таван на Европейската централна банка от 2 процента. Тези цифри ще направят много трудна задачата на паричните стратези от общността да продължат да задържат и дори да започнат да намалят основната лихва под сегашните 4 процента.
Европейската комисия понижи на 21 февруари с 0.4% - до 1.8%, прогнозата си за ръста на БВП на еврозоната през тази година. Ако тези очаквания се потвърдят, това ще е най-слабият растеж на общността от 2005-а насам. Тазгодишната инфлация се предвижда да е средно 2.6% - най-висока от въвеждането на еврото през 1999-а. Комбинацията от по-нисък растеж и инфлационен подем усложнява задачата на ЕЦБ, която се мъчи да изолира стопанството на общността от щатския спад. Все пак прогнозата на Европейската комисия е по-оптимистична от очаквания от МВФ 1.6% ръст на БВП през тази година. От Брюксел предвиждат 0.7% годишен растеж в Италия, 2.7% в Испания, 1.6% за Германия и 1.7% за Франция.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 1929 млн. евро (3773 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 1.8% от купената и продадена валута с превес на продажбите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във