Банкеръ Daily

Пари и пазари

Централните банки отново лидери на златния пазар

Централните банки са купили 400 тона злато през третото тримесечие, съобщи Световният съвет по златото. Това е рекордно количество в сравнение с придобития в рамките на цяла година жълт метал в нормални времена.

В пословично странния свят на правителствената търговия със злато не става веднага ясно кои са най-едрите купувачи. Паричните власти са толкова значими играчи, че могат да разстроят целия пазар когато излязат на него - една от причините за потъването на цените през 90-е години на миналия век и първото десетилетие на този когато европейските централни банки продаваха координирано.

Има обаче един очевиден общ фактор между обявените купувачи: всичките са от държави със сериозни проблеми. Турция, чиято лира загуби 52% от пазарната си оценка през 12-е месеца до края на септември, е добавила 95.5 тона злато към наличностите си през същия период. Египет е купил 44.8 тона жълт метал докато националната валута е поевтиняла с 20 процента. "Напазаруваните" от Индия 40.5 тона съвпадат с 8.7-процентното обезценяване на рупията. Иракският динар е фиксиран към щатския долар, но кредитните застраховки срещу спиране на обслужването на задълженията на страната скочиха до почти 9% през септември дори след покупката на 33.9 тона метал.

Положението е доста любопитно. Натрупването на златни кюлчета в хранилищата на централните банки е мощен сигнал за инвеститорите, че съответните правителства ще са почтени и надеждни длъжници. Нулевите покупки на  скъпоценната суровина пък би трябвало да ни убедят, че фискално недисциплинираното правителство на Египет е добър кредит. Десетгодишните щатски ДЦК, които в момента имат 4.2% годишна възвръщаемост, също изглеждат доста по-добра опция от метала, който не плаща никаква лихва.

Златните кюлчета обаче имат едно изключително важно предимство: за разлика от облигациите, те не обвързват никого с ненадежден партньор. Американският правителствен дълг е на практика безрискова инвестиция...или поне беше. Защото след руската инвазия в Украйна през февруари координираните санкции срещу Москва блокира достъпа на "Банк России" до резерви за над 300 млрд. щ. долара, а Европейският съюз търси начин да използва замразените средства за възстановяването на Украйна. Това показва, че в свят, в който не можеш да разчиташ на никого, има смисъл да се осигуриш с метал. 

Погледнато от тази гледна точка, златните покупки на Турция и на Египет са особено любопитни. Макар че и двете държави са ключови партньори на Съединените щати, отношенията им се развалиха сериозно през последното десетилетие след като правителствата им започнаха да проявяват по-големи симпатии към авторитарните режими. Бъдещата посока на международните контакти вече е много по-несигурна отколкото преди десетилетия и е съвсем разумно резервите на дадена централна банка да не зависят от връзките с нито една друга държава.

Поведението на тези по-малки нации е и следа към идентифицирането на най-едрите купувачи на пазара. Обявените сделки са за около 120 тона от купените от централните банки общо 400 тона през третото тримесечие, но добра представа за другите кандидати може да се получи от данните за най-големите излишъци по текущите сметки. По този показател, извън Европа, която от десетилетия не пазарува злато на едро, най-големите играчи са онези държави, чиито връзки с Вашингтон са сериозно обтегнати: Китай, Русия и Саудитска Арабия.

Ролята на зелените пари като предпочитано средство за обмен остава безспорна: около 88% от тазгодишните валутни трансакции са включвали щатски долари, по данни на Банката за международни разплащания. Но пък делът им в резервите на централните банки пада бързо - от 65% в края на 2016-а на 59% в началото на тази година. Това в голяма степен се дължи на все по-силовото налагане на доминиращата позиция на американската валута от Вашингтон, включително блокирането на руските валутни резерви от глобалната икономика.

Тази ситуация прави златото привлекателна алтернатива, макар че и тук има рискове. Венецуела води от три години дела в Лондон дали действащият й президент или неговият политически съперник имат право да разполагат със златните кюлчета в хранилищата на британската столица. Засега, изглежда, печели опонентът Хуан Гуайдо. Което показва, че дори златото няма да е достатъчна защита при апокалипсис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във