Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Централните банкери отвориха атласите

Глобалната парична политика през последните години се определяше от дълговите трусове в Южна Европа и от земетресението в Северна Япония. Днес фокусът е върху Украйна, чийто БВП (180 млрд. щ. долара) е едва 0.4% от световния. Повечето икономисти подчертават, че събитията в Крим оказват много по-голямо влияние върху финансовите пазари, отколкото прогнозите за растежа и за инфлацията. Централните банкери пък са готови да предприемат извънредни мерки, ако политическото положение се влоши.


Централната банка на Канада мотивира с напрежението в Украйна решението си от 5 март да остави без промяна основната лихва на страната. "Бенк ъф Джъпен" засега не вижда необходимост да ревизира очакванията си за икономическата перспектива на страната, но ще преоцени прогнозите си, ако сътресенията започнат да оказват натиск върху търговския й обмен.


Най-уязвима от събитията в бившата съветска република сред страните от Централна и Източна Европа е Полша, която реализира 9% от износа си в Украйна и в Русия. Следват Турция и Унгария с по 6% всяка и Румъния - с 5%, това сочат сметки на "Роял бенк ъф Скотлънд груп".


Що се отнася до банките, 6% от чуждестранните вземания на австрийските кредитори са свързани с Русия и Украйна. За Италия този дял е 4%, а за Франция - 2 процента. Банкери на "Джей Пи Моргън Чейз" са изчислили, че инвестициите на европейските банки в Русия са на обща стойност 56 млрд. евро , а в Украйна - 15 млрд. евро, като най-тесни връзки с двете държави имат "Райфайзен интърнешънъл" и "Сосиете женерал".

Facebook logo
Бъдете с нас и във