Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ценовият скок на газа отново изправи Европа на нокти

Цените на енергията в Европа скочиха след като Русия затвори за неопределен срок най-големия си тръбопровод за природен газ за Стария континент и по този начин задълбочи кризата в региона, която може да тласне големите икономики в рецесия и да доведе до режим на електропотреблението. 

Базовите газови фючърсни контракти повишиха с 35% пазарната си оценка - най-значимо за последните почти шест месеца, като успоредно с тях се увеличи и цената на електроенергията. Орязването на доставките разлюля пазарите, порази борсовите индекси и свали еврото под 99 доларови цента - най-ниската стойност от 2002-ра насам.

Както "Банкеръ" вече информира, руският държавен монополист "Газпром" реши в последната минута в късните вечерни часове на 2 септември да не въвежда в действие изключения за извънпланова тридневна поддръжка газопровод "Северен поток 1". Той трябваше да заработи отново на 3 септември, но компанията се оправда с изтичане на гориво в газовата турбина, която напомпва суровината в тръбата.

Нидерландските едномесечни фючърсни контракти - базовият европейски газов индекс - са скочили с 31% до 281 евро за мегаватчас в 10.37 ч. в Амстердам на 5 септември, а в обедните часове котировките са паднали до малко под 266 евро за мегаватчас. Тези контракти загубиха 37% от пазарната си оценка през миналата седмица. Еквивалентните договори на Великобритания пък поскъпнаха с 36%, а базовият едногодишен германски енергиен индекс скочи с 33% - до 675 евро за мегаватчас.

Европейските политици, които се подготвят от седмици за пълното спиране на руските енергийни доставки, вече въвеждат извънредни мерки. Такива обявиха Германия, Швеция и Финландия. Енергийните министри на Европа пък ще дискутират радикални решения за ограничаване на цените на енергията на извънредното си съвещание на 9 септември, включително таван на газовите котировки и забрана на търговията на енергийни производни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във