Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕНИТЕ В КУРОРТИТЕ ТРЪГНАХА НАДОЛУ

Цените на имоти в морските курорти са паднали до около 30% заради свръхпредлагането и презастрояването, коментират експерти от бранша. И докато англичаните отдавна се отказаха да купуват ваканционни имоти у нас, а българите се насочват към южната ни съседка Гърция, изглежда, единствено руснаците движат пазара на курортните жилища.
Руските купувачи са 90% от клиентите тук и са една от малкото причини за оптимизма на инвеститорите, коментират от компанията ГрийнЛайф, която е между основните играчи на този пазар. Въпреки очакванията на някои анализатори, че ще се засилят покупките от български граждани, сънародниците ни все още не са фактор на пазара на ваканционни имоти. Според ГрийнЛайф все още сравнително малък процент от местните хора могат да си позволят подобен разход, а и мнозинството от тях предпочитат покупката на втори дом в Гърция. Южната ни съседка привлича с по-доброто съотношение цена-локация и с много по-добрата транспортна инфраструктура, която позволява на софиянци да стигат до Халкидики по-бързо, отколкото до Созопол.
Според брокерите англичаните, които са реализирали сделки преди две години, са доволни от покупките си, защото вече са постигнали печалба от над 40 процента. За разлика от тях обаче, онези, които са закупили имот през 2007-а, са разочаровани от възвръщаемостта и търсят начин да се откажат от инвестицията си, защото доходите им от наем през изминалото лято са били по-ниски от очакваното. Нивата на възвръщаемост се движиха между 3 и 5% през 2008 г. при очаквани близо 10 (и реализирани 7% през 2007 г.), сочат данни на ГрийнЛайф.
Най-големи загуби ще претърпят инвеститори, които не са продавали на зелено, надявайки се да получат по-висока цена за вече готовите жилища. В момента предлагането далеч надхвърля търсенето, а масивните бетонни сгради по морето, с малки изключения, са празни. Въпреки това много от собствениците продължават да държат високи цени. В Созопол например имотите са поскъпнали през сегашната година и квадратен метър се продава между 950 и 2200 евро на квадрат. Малко по-различна е ситуацията в Банско и Пампорово, където средните цени са паднали с около 100-200 евро на квадрат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във