Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цените приземиха мечтите за печалби

Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

 

През последната седмица на месец август оптимизмът на международните финансови пазари "възкръсна" и нито корейските външнополитически "закачки", нито "токсичната" цена на петрола успяха да го неутрализират.

Както обикновено у нас ситуацията изглеждаше доста по-различно. Към края на отпускарския сезон настроенията сред българските инвеститори бяха по-скоро минорни, което рефлектира върху представянето на индексите ни и ги потопи с по над 1 процент. Изключение бе BGREIT, който загуби "едва" около 0.8% от стойността си. С близо двойно по-голям седмичен спад обаче "се разписа" основният, най-стар и представителен борсов индекс SOFIX, който приближи "застрашаващо" нивото от 700 пункта.

Натиск върху текущото борсово представяне на българските "сини чипове" оказаха най-вече книжата на "Алкомет", на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и "Неохим". Шуменският металургичен завод затвърди неособено добрите финансови данни за полугодието и в "прясно публикувания" си консолидиран отчет към края на месец юни. Въпреки солидния ръст в приходите "Алкомет" свива нетната си печалба с близо една трета - до 0.50 лв. за дял. Причината за това мениджмънтът обясни с повишаването на пазарния натиск, който обуславя оптимизация на продажните надценки. Положителната страна на нещата е, че дружеството бележи както ръст в обемите, така и в цените на реализираната продукция. Инвеститорите очевидно не бяха много ентусиазирани и това рефлектира в спад на цената от над 6% - до около 15.60 лв. за дял. Явно нивото от 2 лв. за акция се оказа "костелив орех" за ЦКБ, защото след неколкократен тест котировките започнаха да губят подкрепа и се "спуснаха" до нивата от около 1.85 лв. за брой (или около 3% надолу на седмична база). Не е тайна, че "Неохим" е чувствителен към цената на природния газ у нас, която, както всички знаем, се определя от КЕВР. В този ред на мисли известен натиск върху котировките на димитровградския торов завод вероятно оказа изказването на енергийния министър, че "синьото гориво" се очаква дапоскъпне с около 2% от 1 октомври поради "повишаване на такса пренос". С приблизително толкова се "спуснаха" надолу и книжата на "Неохим", които при "рехава" търговия се разменяха на нивата около 56 лв. за дял.

Акционерите на "Софарма" също не демонстрираха кой знае какъв ентусиазъм, за което вероятно е "помогнал" и консолидираният финансов отчет на дружеството за полугодието. Въпреки двуцифрения ръст на приходите от продажби на групата до над 470 млн. лв. към края на месец юни нетната печалба бележи минимално покачване до близо 30 млн. лева. Трябва обаче да се отбележи, че представянето на фармацевтичния ни концерн е забележително на фона на сривовете, които бележат масово "колегите" от световната фармацевтика през последните две години. Дъщерният дистрибутор на медикаменти на едро - "Софарма Трейдинг", оповести, че приключва седмия месец на годината с ръст от 7% в приходите от продажби до 49.7 млн. лева. За месец юли брутната печалба на компанията възлиза на 835 хил. лева.

Спад от около един процент отбелязаха книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Акциите на "трезора" продължиха плавно да поевтиняват до нивото от около 5.30 лв. за дял, след като в началото на лятото "щурмуваха" неуспешно нивата непосредствено под 6 лв. за дял.

Едно от най-новите публични дружества в България - "Сирма Груп холдинг", бележи значително подобрение на консолидираните си приходи, които нарастват с малко под 6 млн. лв., достигайки 22 млн. лв. за първото полугодие на тази година. Нетната консолидирана печалба на групата към края на юни нараства още по-сериозно - от 290 хил. лв. през миналата година до 1.74 млн. лв. за текущата. Книжата на софтуерната компания не реагираха особено бурно на отчета, като през седмицата наблюдавахме спад от около половин процент до 1.15 лв. за дял.

Смесени данни през седмицата публикува "Монбат". Дружеството за производство на акумулатори отчита 21.4% годишен ръст на консолидираните нетни приходи от продажби през юли до 23 млн. лв., като същевременно обаче реализираната консолидирана брутна печалба намалява с над една трета до 1.6 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във