Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цените поставиха на колене спекулантите

Д-р Александър Апостолов

Портфолио мениджър

"Юг Маркет фонд мениджмънт"

 

Негативното настроение се завърна на Българска фондова борса в средата на седмицата и водещите индекси прекъснаха петдневната си печеливша серия. Въпреки това равносметката на седмична база е положителна. Бенчмаркът на сините чипове SOFIX се търгува на равнища около 597 пункта (+2.12%). По-широкият показател BGBX40 се повиши за седмица с 1.96% до 116 пункта. Секторният BGREIT се придвижи в посока нагоре с 0.75% - до 117 пункта, а равнопретегленият BGTR30 добави 1.63% - до 494 пункта. Въпреки положителната нотка  пазарът ни остана в отбора на губещите индекси от Централна и Източна Европа през ноември, като натрупаната загуба от началото на годината достига 12.6 на сто. Сред общо 19 разглеждани капиталови пазара в региона 13 са на плюс през ноември на месечна база спрямо 7 през октомври. SOFIX  заема 14-о място в общата класация, като все пак спада  най-слабо  сред губещите индекси. Най-печелившият капиталов пазар през миналия месец е бил унгарският, където индексът BUX се е придвижил във възходяща посока със 7.95 на сто. На второ и трето място по месечен ръст се нареждат турският ISE 100 и полският WIG съответно с по 5.78 и 5.23 на сто. Положителното настроение на фондовата борса в Турция е изненадващо на фона на негативните сигнали за икономиката на страната, които продължиха и през миналия месец. От борсите в ЦИЕ най-голям спад отчете хърватската - 2.80 на сто. Водещият индекс на Македонската фондова борса MBI 10 отписа 2.69% от стойността си, а гръцкият ASE - 1.55 на сто. От началото на годината украинският фондов пазар продължава да е начело в представянето, като нараства с 84.10 на сто. За изминалите 11 месеца отливът на инвеститори е довел до спад на бенчмарка на сините чипове в Гърция с 21.45 на сто.

Акцентите през седмицата на българския пазар са свързани с новините, че  Карина Караиванова напуска  Комисията за финансов надзор. Министерският съвет я определи за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие и  решението влиза в сила от 1 март 2019 година.

Също така стана ясно, че "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ е получил разрешение за строеж на многофункционалната административно-обслужваща сграда в "София тех парк" на 4 декември. Въпросната офис сграда бе причина за увеличението на капитала на фонда с 27.5 млн. лв. чрез издаването на 14.5 млн. нови акции. Планира се и привличането на заемен капитал за довършването на сградата, строителството на която се оценява на 33 млн. евро. "Фонд за недвижими имоти България" отчете 2.9 млн. лв. нетна печалба за деветмесечието, което е ръст от 13% на годишна база. Печалбата на акция е 0.079 ст. на база на новия брой книжа. Акциите обаче поевтиняват с 12% за последните дванадесет месеца  - до 1.92 лв. за ценна книга и 66.5 млн. лв. пазарна капитализация.

 

*Авторът е финансист, защитил е докторска степен (PhD Финанси, Инвестиции и Капиталови пазари) към Института за Икономически Изследвания на БАН, както и MBA към Lund University. Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа. Представеният от него анализ е единствено със информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във