Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на зърното падат, котировките на петрола хвърчат нагоре

Една интересна тенденция се очертава от началото на 2019-а по отношение на цените на зърното и горивата, отбеляза Васил Симов, изпълнителен директор на "Софийска стокова борса" АД, на редовната тримесечна пресконференция днес/23.4/. И то доста изненадващо на фона на случвалото се през годините. Цените на  зърното падат на всички пазари и  само от началото на тази година намалението е с над 10 процента. В същото време котировките на суровия петрол и производните му по света, както и тези на "Българска стокова борса", буквално хвърчат нагоре.

Причината са излишъците от  зърно, останали  от предишната стопанска година 2017/2018. Очаква се този спад на цените да продължи заради по-добрата реколта през тази година според прогнозите. Това отбелязват от Световния съвет по зърното, който през март даде своите последни данни и анализи за моментното състоняие на пазара.

Цената на зърното пада в САЩ (с 12%) до 298 долара на тон, във Франция с 11% до 213 долара, а в Германия - с 9% и се търгува сега за 221 долара.

За България по-важни са страните от Черноморският регион, с които се конкурираме. Очакваната реколта у нас е  около 6 млн. тона, а само очакваният ръст в производството на пшеница при Русия и Украйна е над 7 млн. тона, отбелязаха от стокавата борса. 

За първите четири месеца на 2019-а цената на суровия петрол е скочила с главоломните 25%, като причините се крият в новините от международен характер. След като търговията започна през януари при 54 долара, днес котировките са достигнали вече 72 долара.

България и другите малки страни, които нямат собствено производство на петрол, са най-засегнати от повишаващите се цени.

Котировките на петрола ще продължават да вървят нагоре, след като Вашингтон обяви, че всички облекчения по санкциите срещу Иран ще приключат до май, съобщава Ройтерс. Това "признаниие" пък принуждава вносителите да не купуват от "черното злато", произвеждано  от Иран. По-малкото количество на пазара пък ще продължи да "помпа" цените въпреки успокояващите коментари от някои анализатори, че световните петролни пазари ще могат да се справят с прекъсването на доставките от тази азиатска страна, тъй като имало достатъчно свободен капацитет от други доставчици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във