Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола възвръщат позиции, след новите вносни мита на Тръмп

Цените на петрола се повишиха около 2% днес, възвръщайки се след най-големия спад от години насам, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи нови тарифи върху китайския внос, засилвайки търговската война между двете най-големи икономики в света, предаде Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent спаднаха с над 7% в четвъртък, което беше най-големия дневен спад за повече от три години. Междувременно фючърсите на американския лек суров петрол отчетоха понижение с близо 8 на сто, което е най-лошият ден за последните четири години.

Сривът сложи край на крехкото рали, изградено на базата на стабилни спадове на американските запаси, дори когато търсенето в световен мащаб изглеждаше нестабилно заради търговския спор между САЩ и Китай.

В азиатската търговия в петък фючърсите на Brent поскъпнаха с 2.5 на сто или с 1.51 долара, до 62.01 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с 2% или с 1.06 долара, до 55.01 долара за барел.

Президентът на САЩ Тръмп съобщи вчера, че ще наложи 10% тарифи за 300 милиарда долара китайски внос от 1 септември и може да повиши вносните мита допълнително, ако президентът на Китай Си Дзинпин не успее да предприеме по-бързи действия за постигане на търговска сделка. Съобщението за увеличаване на вносните тарифи от Тръмп ще покрие на практика почти целия внос на Китай в Съединените щати и ще прекрати временното примирие в търговската война, която наруши баланса на глобалните пазари за доставки на петрол и финансовите пазари.

„Печалбите може би означават, че инвеститорите преоценяват хода на Тръмп и последиците от него", заяви за Ройтерс Стивън Инес, управляващ партньор на VM Markets.

През второто тримесечие американската икономика нарасна с 2.1%, показаха данни на правителството от 26 юли. Все пак, има някои признаци за продължаване на търговските преговори между САЩ и Китай, които тази седмица забавиха производствената активност в Съединените щати. Тя се понижи и през миналия месец, като спадна до близо тригодишно дъно, а разходите за строителство се понижиха през юни, тъй като частните инвестиции в сектора се понижиха до най-ниското си ниво за последната година и половина, показват данни.

Икономическото забавяне понижи търсенето на петрол в САЩ, най-големият потребител на суровината в света.

Средните дневни количества, които се преработват в петролните рафинерии на САЩ, са 17.2 милиона барела през последните четири седмици, което е с 1.3 на сто по-малко спрямо същия период преди година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във