Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола скачат с 4% след атаката срещу американски бази в Ирак

Цените на петрола поскъпнаха с над 4% в ранната търговия, след като представители на Пентагона заявиха, че ирански въоръжени сили са изстреляли повече от дузина балистични ракети срещу две американски военни бази в Ирак.

Фючърсите на американския суров петрол WTI поскъпнаха с 4.5%, или с 2.85 долара, до 65.65 долара за барел - най-високото ниво от април 2019 г. Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 4% до 71.75 долара за барел, което е най-високото ниво от септември 2019 г. "Около 17:30 ч. на 7 януари Иран изстреля повече от дузина балистични ракети срещу американските военни и коалиционни сили в Ирак. Ясно е, че тези ракети са изстреляни от Иран и са насочени към най-малко две иракски военни бази, в които се намират американски военен и коалиционен персонал - Ал-Асад в западен Ирак и Ербил. Ние работим върху първоначалните оценки на щетите", заяви в изявление помощникът на министъра на отбраната по обществените въпроси Джонатан Хофман.

След съобщенията за атаките, прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че президентът Доналд Тръмп „е бил информиран и следи внимателно ситуацията, като се консултира със своя екип за националната сигурност".

Водещият индекс в Токио отчете спад от 2,44% до 23 001,35 пункта, а по-широкообхватният индекс Топикс спадна с 2,33 процента до 1684,94 пункта. От своя страна китайските борси също откриха днешните си сесии със сериозни понижения, включително в Хонконг с 1,35%.

Отношенията между САЩ и Иран рязко се влошиха след убийството на генерал Солеймани. Техеран обеща на Вашингтон "исторически кошмар", а иранският Върховен съвет за национална сигурност представи 13 варианта за отговор на смъртта на командира на Ислямската революционна гвардия. "Промяната в цените отразява продължаващата геополитическа несигурност, но не е паника “, казва Ребека Бабин, старши търговец в CIBC Private Wealth Management.

В петък миналата седмица цените на петрола се покачиха с над 3% заради възможните форми на иранско отмъщение, които според някои могат да включват и насочване на съоръжения за производство на нефт в Ирак или Саудитска Арабия. До понеделник обаче страховете утихнаха и цените на петрола леко се промениха, след като първоначално се повишиха с над 2%. Във вторник цените се плъзнаха с около 1%.

През настоящата година се очаква Brent да достигне средна цена от 63,07 долара за барел, което е повече от прогнозата за декември за 62,50 долара. Очаква се WTI да достигне 57,70 долара за барел, спрямо прогнозата от декември за 57,30 долара, тъй като ръководството на ОПЕК намалява доставките, а търговската сделка между САЩ и Китай повишава очакванията на анализаторите за по-добра перспектива за пазара през 2020 г., показа проучване на Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във