Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола се възстановяват, но икономическите притеснения остават

Цените на петрола се възстановяват днес, подсилени от положителните новини за сектора на услугите в Китай, предаде Ройтерс. Те достигнаха най-ниските си стойности, доближавайки се до едномесечно дъно по време на предишната сесия заради страховете, че отслабващата световната икономика може да намали търсенето на суровината.

Фючърсите на суровия петрол Brent поскъпнаха с 31 цента, или с 0,53%, до 58,57 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) спечелиха 34 цента, или 0,63%, до 54,28 долара за барел.

Цените на петрола спаднаха до почти едномесечно дъно във вторник след обявените данни, които показаха, че американската производствена активност се сви през август за първи път от три години, а производствената дейност в еврозоната се понижава през август за седми пореден месец.

Глобалните пазари отскочиха днес, след като частно проучване показа, че активността в сектора на услугите в Китай се разшири през август с най-бързи темпове за последните три месеца - новите поръчки са се повишили, което предизвика най-голямото увеличение на наемането на пазара на труда от над 1 година. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света и най-големият вносител.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че ще бъде "по-строг" за Пекин през втория си мандат, ако търговските преговори продължат, засилвайки пазарните опасения, че продължаващите търговски спорове между САЩ и Китай могат да предизвикат рецесия в САЩ. "Перспективата за петрола изглежда значително по-влошена, отколкото в началото на годината", казват аналитиците на Citi. „Голяма част от възприеманото отслабване в основите идва от търсенето, а не от предлагането“, добавят те.

Данните за нивата на запасите на суровината в САЩ от тази седмица, ще се забавят с ден - вместо в сряда ще бъдат обявени в четвъртък заради официалния празник в САЩ - Деня на труда, който беше в понеделник.

Запасите от суров петрол в САЩ вероятно ще намалеят за трета поредна седмица, показа предварителна анкета на Ройтерс, проведена във вторник. От страна на предлагането, износът на петрол от Венецуела отчете спад през август до най-ниското си ниво през 2019 г., показаха вътрешни доклади и данни на Refinitiv Eikon след по-строгите американски санкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във