Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола се понижават

Цените на петрола спадат, след като нови данни показаха, че общият износ на стоки и услуги от Китай се свива за четвърти пореден месец. Това разклати пазара, който вече е загрижен за щетите около спада в глобалното търсене на петрол, предизвикан от търговската война между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Фючърсите на суровия петрол Brent поевтиняха с 21 цента, или с 0,3%, до 64,18 долара за барел, след като спечелиха около 3% миналата седмица от новината, че ОПЕК и нейните съюзници ще задълбочат намаляването на производството.

Спад отчетоха и фючърсите на американския лек суров петрол WTI, които се понижиха с 28 цента, или с 0.47 на сто, до 58.92 долара за барел, след като през миналата седмица се повишиха с около 7%.

Внезапната промяна дойде днес, след като митническите данни, публикувани в неделя, показаха, че износът от втората по големина икономика в света през ноември е спаднал с 1,1% спрямо година по-рано - рязък обрат на очакванията за ръст от 1% на анкетираните от Ройтерс икономисти. Слабият старт на седмицата дойде и заради влиянието на търговската война между САЩ и Китай, която притиска глобалния растеж и търсенето на петрол.

Ускорените данни за износа са „жертва на продължителната търговска война“, казва Стивън Инес, главен стратег в AxiTrader, Азия. Вашингтон и Пекин се опитват да се споразумеят по т. нар. първа фаза от търговската сделка, която ще сложи край на тарифите, но не и на разговорите, които се очаква да продължат с месеци, докато се уредят ключови подробности.

Днешният спад се противопостави на сигналите от петък, че Китай облекчава позицията си за разрешаване на търговския спор със САЩ, като потвърди, че се отказва от вносни тарифи за някои американски стоки като соята и свинското месо.

Понижението на цените сложи край и на силния ръст от предишните сесии, подхранван от надеждите за споразумение, свързано с ограничаване на производството на ОПЕК+. В петък тези производители се съгласиха да продължат да го намаляват - до 1.7 милиона барела на ден, което представлява около 1.7% от световното производство. „Това, което повлия най-много, за да се постигне споразумение, е съобщението на Саудитска Арабия, която посочи, че ще произведе около 400 000 барела под новото на своята квота“, казват от ING Economics. "Това би намалило ефективното производство от ОПЕК+ до 2.1 милиона барела на ден", допълват от компанията.

Все пак американското производство е нараснало, откакто през 2017 г. за първи път беше съкратено производството от ОПЕК+ в опит да се намалят доставките и да се подкрепят пазарът и цените. Американската продукция е нараствала, дори когато броят на сондажните съоръжения са намалявали, което отразява по-ефективния добив от кладенците.

В последния си седмичен доклад фирмата за енергийни услуги Baker Hughes съобщава, че броят на сондажните съоръжения е спаднал, през седмицата до 6 декември, за седма поредна седмица. Спрени са добивите и от пет петролни платформи, като са останали да работят общо 661, което е най-малкият им брой от април 2017 г., допълват от енергийната компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във