Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола се покачват заради търговския оптимизъм между САЩ и Китай

Цените на петрола се повишиха в първия търговски ден на 2020 г., тъй като затоплящите се отношения между Съединените щати и Китай намалиха притесненията за търсенето на суровината, докато нарастващото напрежение в Близкия изток подхранва тревогите относно предлагането.

Глобалните фючърси на суровия петрол Brent поскъпнаха с 21 цента, или с 0,3 на сто, до 66,21 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) също се повишиха с 21 цента, до 61.24 долара за барел.

Петролните пазари бяха затворени в сряда заради Нова година.

И двата показателя приключиха годината с повишения, като отчетоха най-големите си годишни печалби от 2016 г. насам, заради размразяване на продължителния търговски спор между САЩ и Китай - двете най-големи икономики в света - и по-голямото понижение на производството, обещано от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници.

"Петролът ще остане подкрепен от търговското примирие и засилването на политическите вълнения в Ирак", казва Стивън Инес, главен анализатор за азиатските пазари в AxiTrader, цитиран от Ройтерс.

Геополитическите рискове остават в Близкия изток, след като през уикенда американските военни извършиха въздушни удари срещу подкрепяната от Иран милиционерска група Катиб Хизбула. Протестиращите, разгневени от въздушните удари, щурмуваха американското посолство в Багдад в сряда, но се оттеглиха, след като САЩ изпратиха допълнителни войски.

През 2020 г. се очаква Brent да достигне средна цена от 63,07 долара за барел, което е повече от прогнозата за декември за 62,50 долара. Очаква се WTI да достигне 57,70 долара за барел, спрямо прогнозата от декември за 57,30 долара, тъй като ръководството на ОПЕК намалява доставките, а търговската сделка между САЩ и Китай повишава очакванията на анализаторите за по-добра перспектива за пазара през новата година, показа проучване на Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че търговско споразумение по "Фаза 1" между САЩ и Китай ще бъде подписано на 15 януари в Белия дом.

Януари също така поставя началото на по-големи съкращения на продукцията от страна на ОПЕК и нейните партньори, включително Русия. ОПЕК+ се споразумяха да намалят с още 500 000 барела на ден производството си от 1 януари, наред с договрените преди година ограничения от 1.2 милиона барела, общото предлагане на петрол се намалява с 1.7 милиона барела на ден.

Спадът на американските запаси на суров петрол миналата седмица също подкрепи цените. Запасите от суров петрол в САЩ са спаднали със 7.8 милиона барела през седмицата, приключила на 27 декември, докато анализаторите очакваха намаление с 3.2 милиона барела, сочат данни на Американския институт за петрола (API).

Официалните данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) ще бъдат представени утре, със закъснение от два дни, заради официалния празник Нова година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във