Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола през седмицата – по-скоро нагоре

Американският суров петрол (WTI) поскъпна на международните пазари през последната седмица на март с над 5%, което е най-голямото седмично повишение на цената му от декември 2016 г. Причината е, че инвеститорите продължават да са оптимисти в очакванията си за продължаване на споразумението на ОПЕК за ограничаване на добива на петрол с още половин година, т.е. до края на 2017 г., се посочва в анализ на "Капман Холдинг".

В подкрепа на такава тенденция е и изказването на ген. секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, според който световните запаси от петрол започват да намаляват. Което пък дава основания за умерен оптимизъм, че балансът на петролните пазари ще се възстанови.  

Донякъде обнадеждаващо е и забавянето на ръста на запасите от суров петрол в САЩ, като предвижданията на международни анализатори са този тренд да продължи. Освен това, вече сме пред прага на сезона на активните пътувания и съответно на търсенето на бензин. Данни от САЩ показват, че нефтопреработвателните заводи работят с най-високия си капацитет на потребление на суров петрол от почти три години.

От друга страна обаче, в обратната посока - на задържане на цените на петрола - действат други фактори, основният от които е увеличението на броя на новите нефтени кладенци в света и в частност в САЩ, смятат анализаторите.

Ако трябва да се обобщи: при условие че на световните пазари през настоящата седмица преобладават нагласите към риск, то ще "натежат" факторите за повишение на цените на петрола и WTI може да достигне цена от 54 долара за барел.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във