Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола падат преди данните за американските запаси

Цените на петрола продължават да падат за втори пореден ден, докато инвеститорите очакват публикуването на данните за размера на американските запаси - показател за тенденциите в търсенето на петрол. Междувременно притесненията около по-бавния икономически растеж засенчиха затоплянето на търговските отношения между Вашингтон и Пекин, предаде Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent спаднаха с 30 цента, или с 0.5%, до 61.27 долара за барел, след като вчера се понижиха с 0.7%. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 40 цента, или с 0.7%, до 55.41 долара за барел, след като падна с 1.5% в предишната сесия.

Цените рязко се повишиха миналата седмица на фона на спад в американските запаси и признаци за облекчаване на търговската война между САЩ и Китай, но притесненията от понеделник за по-слабия икономически растеж компенсираха надеждата за увеличаване търсенето на петрол, въпреки напредването на търговските преговори.

Счита се, че американските сурови запаси са нараснали с около 700 000 барела през миналата седмица, според проучване на анализаторите от Ройтерс, след като неочаквано спаднаха през предходната седмица - за първи път от близо два месеца.

Запасите от суров петрол в САЩ в Кушинг, Оклахома - мястото за доставка на WTI, са нараснали с около 1.5 милиона барела през седмицата до 25 октомври, заявиха търговци по-рано, позовавайки се на данни на фирмата за пазарни проучвания Genscape.

Американският институт за петрол ще публикува данни за петролната индустрия по-късно днес, а правителствената Агенция за енергийна информация ще публикува данните за суровината в сряда.

Търговският представител на САЩ проучва възможността дали да се удължи срокът за увеличаване на вносните тарифи за китайски стоки за 34 милиарда долара, които трябва да бъдат въведени на 28 декември тази година, съобщиха от агенцията в понеделник.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по-рано в понеделник, че очаква да подпише значителна част от търговската сделка с Китай предсрочно, но не уточни кога.

Лидерите на двете най-големи икономики в света работят за постигане на съгласие по текста за търговско споразумение „Фаза 1", обявено от Тръмп на 11 октомври. Американският президент заяви, че се надява да подпише споразумението с китайския президент Си Дзинпин следващия месец на предстоящата среща на върха в Чили.

Търговската война засегна икономическия растеж по целия свят и в продължения на месеци създава притеснения за цените на петрола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във