Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола остават стабилни, опасенията за конфликт между САЩ и Иран намаляха

Цените на петрола се задържат стабилно в първия ден от новата седмица, защото опасенията от конфликт между Съединените щати и Иран намаляха, а инвеститорите насочиха вниманието си към планираното подписване на първоначалното споразумение между САЩ и Китай, което може да засили икономическия растеж и да повиши търсенето на суровината.

Суровият петрол Brent се понижи с 2 цента при 64,96 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се повишиха с 3 цента до 59,07 долара за барел.

През миналата седмица цените на петрола се покачиха до най-високите си стойности за почти четири месеца, след като американски удар с дрон уби ирански командир, а Иран отмъсти, като изстреля ракети срещу американските бази в Ирак. Цените обаче тръгнаха пак надолу, след като Вашингтон и Техеран се "оттеглиха от ръба на директния конфликт", съобщава CNBC.

През предходната седмица глобалният бенчмарк Brent докосна 71.75 долара за барел, преди да завърши под 65 долара за барел в началото на тази. "Възможността за война между САЩ и Иран изчезна ... Планираното за тази седмица подписване на първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай ще вдигне цените на петрола, тъй като ще повиши очакванията за по-високо търсене", заяви Ким Куанг-рае, анализатор на стоковите пазари в Samsung Futures в Сеул.

Разликата на котировките при краткосрочните договори при вида Brent е по-висока от котировките при дългосрочните. В момента тя е 72 цента за барел, спрямо 84 цента седмица по-рано, докато при WTI разликата към момента е в размер на 4 цента, докато миналата седмица е била 23 цента.

Увеличаването на разликата обикновено отразява понижаване на доставките, а свиването на стойностите показва, че притесненията от прекъсване на доставките отстъпват.

"Базата за WTI остава стабилна за следващите месеци и се очаква запасите на суровината при разпределнителния център "Кушинг", Оклахома, в САЩ да нарастват", прогнозира Вирендра Чаухан, анализатор на петролните пазари в консултантската компания Energy Aspects в Сингапур. "За Brent, който е по-широк показател за световния пазар на петрола, това е комбинация от търсене и предлагане", добави той.

Фокусът на инвеститорите е насочен изцяло към подписването на първата фаза от търговската сделка между САЩ и Китай във Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във