Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола не вещаят рецесия в САЩ

Докато от всички страни се носят отчаяни вопли за настъпваща глобална рецесия, редакторът в агенция Блумбърг Робърт Бърджис е на друго мнение, което обосновава с цените на суровия петрол. Аргументът на Бърджис не би трябвало да се приемат с недоверие като се вземе предвид огромния му опит във финансовата сфера. В момента той   редактира  рубриката "Позиции" на агенцията . А като  бивш отговорен редактор за финансовите пазари на "Блумбърг нюз" отразява новините за кредитните пазари още по време на световната финансова криза.

Изхождайки от все по-задълбочаващата се инверсия на кривата на доходността на щатските правителствени облигации (бел. ред. - при която възвръщаемостта на по-краткосрочните книжа е по-висока отколкото на по-дългосрочните) и от щатските рецесионни индикатори, експертите вещаят неизбежна рецесия. Но... с едно значимо изключение - суровият петрол. 

Въпреки че фючърсните контракти на горивото сорт WTI поскъпнаха през седмицата, цените им са с около 18% по-ниски,  отколкото през последните 12 месеца. В късната следобедна търговия на 29 август договорите за доставка през октомври се разменяха срещу 56.25 щ. долара за барел. А фючърсните контракти сорт "Брент" с доставка през октомври се котираха за 60.54 долара за барел. Ценовият ръст се дължи на неочаквания остър спад на американските складови запаси през миналата седмица - с цели 10 млн. барела вместо с очакваната редукция с 2.1 млн. барела, заради намалелия внос. Въпреки поскъпването, и двата сорта горива ще приключат август на загуба - с около 7% за WTI и с 4% за "Брент".

Движението  на петролните котировки в дългосрочен аспект е особено важен елемент от дискусията за евентуален рецесионен взрив, защото всяко икономическо охлаждане от 1970-а насам е предшествано от удвояване на цените на черното злато през предшестващите 12 месеца. Този ръст пресира индивидуалното потребление, което пълни две трети от БВП на американците, по данни на Data Trek Research.

В момента обаче търсенето е светъл лъч в щатското стопанство. Индексът, отчитащ доверието на потребителите, е скочил през август до най-високата си стойност, откакто се събират данни за показателя. А индивидуалното потребление през второто тримесечие се е увеличило с 4.7% - най-бързо от последните три месеца на 2014-а и малко над първата оценка от 4.3 процента. Стойността е почти двойно по-висока от средните 2.4% за периода,откакто стопанството започва да се възстановява от финансовата криза през 2009-а.

Ако се върнем към горивата, малко неща биха отблъснали потребителите така както цените на бензина. Но средно 2.585 щ. долара за галон на масовата марка, изчислени от Автомобилната асоциация на Америка, са под усреднените 2.897 долара за галон за последните десет години и доста по-ниски от почти 4 долара за галон през 2011-а. Или, както обобщава Лин Франко - старши директор на екипа, изчисляващ икономическите индикатори в независимата бизнес организация с идеална цел (Conference Вoard) - "докато другите части на стопанството демонстрират известна слабост, потребителите запазват оптимизма си и желанието да харчат".

Що се касае до предвестника на всяка рецесия от 50-е години на миналия век насам - обръщането на част от кривата на доходността, измерваща разликата между нивата на възвръщаемост при тримесечните и десетгодишните щатски облигации, вярно е, че в момента се наблюдава подобна деформация. И именно тя е основният повод за мрачните предсказания за неизбежна рецесия. Не липсват обаче и пазарни участници, които твърдят, че дългите години на извънредни монетарни мерки на Федералния резерв и на други централни банки по света са деформирали  дълговите пазари и са направили кривата на доходността по-слабо надежден показател за рецесия. Така че би било по-добре да се ползват други "предвестници", като например цените на петрола. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във