Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕНИТЕ НА МЛЯКОТО ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО ЕВРОПЕЙСКИТЕ

Изкупните цени на млякото у нас са доближили европейските, показва статистиката на италианската компания CLAL, изготвяща регулярни маркетингови анализи за състоянието на сектора. Според проучването през първите шест месеца на 2008-а литър българско краве мляко се е купувал средно за 60 стотинки. За сравнение - в другите източноевропейски страни цената е между 70 и 75 стотинки. Единственото изключение прави Румъния с 40-50 ст. за литър. В старите държави членки като Германия, Италия и Франция цените се движат от 75 до 80 стотинки. Освен това от CLAL отбелязват, че в Западна Европа се наблюдава около 20% поскъпване спрямо 2007-а.
Съдейки по данните на Системата за агропазарна информация (САПИ), изкупните цени на кравето мляко у нас в средата на септември са били границите от 36 до 78 ст. за литър, а овчето се е изкупувало за около левче. На едро мандрите продават литър мляко за 1.07 лв., но в магазините то отдавна не може да се намери под 1.40 лева. В софийските супермаркети кутия пастьоризирано мляко от Верея струва близо 1.80 лв., а Данон се продава за 1.90 лева. Малко по-евтино е прясното мляко на Пършевица и Майдей - 1.50 лева.
От 60 ст. до близо лев върви кофичка кисело мляко по магазините, макар че на едро цената е между 45 и 78 стотинки за брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във