Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕНИТЕ НА МЕТАЛИТЕ И НА НЕФТА СЕ СТАБИЛИЗИРАХА

Жълтото и черното злато поскъпнаха на 9 февруари след резкия си спад в началото на седмицата. Нагоре се устремиха и цените на основните борсови метали.
В Лондон златото се търгуваше в диапазона 557/558 щ. долара за тройунция - с повече от 9 щ. долара над последните му котировки в Ню Йорк от 8 февруари. Анализатори от бранша очакват търговията на скъпоценния метал да се консолидира и да обходи диапазона между последните екстремни котировки от 545-568 щ. долара за тройунция. За да продължи възходящото си движение, златото трябва да пробие нивото на съпротива от 575 щ. долара за тройунция, след като миналата седмица отбеляза 25-годишен рекорд от 574.60 щ. долара. Цените на тримесечните фючърсни медни контракти се повишиха с 15 щ. долара на тон на Металната борса в Лондон на 9 февруари, а на контрактите за алуминий - с 48 щ. долара.
Стабилизираха се и цените на нефта. Фючърсите тип Брент с доставка през март се търгуваха малко над 61 щ. долара за барел на борсата в Лондон. А цените на черното злато в Ню Йорк се колебаят в близост до 63 щ. долара за барел. Анализатори от бранша обаче засега не смятат, че цените ще паднат под 60 щ. долара за барел заради търканията с Иран. Някои дори посочват, че страната може да блокира пролива Ормуз между Иран и Оман, който е единственият воден път към и от Персийския залив. По него през 2004 г. всеки ден са били превозвани между 16.5 и 17 млн. барела нефт, по данни на Министерството на енергетиката на САЩ. Това е близо една пета от световните доставки на суров петрол, включително от Саудитска Арабия, Кувейт, Иран и Ирак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във