Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на жилищата в България са се покачили с 9%, отчете Евростат

През третото тримесечие на 2021 година цените на жилищата, измерени чрез Индекса на цените на жилищата, са нараснали с 9.2 на сто в ЕС и с 8.8 на сто в еврозоната спрямо същия период на предходната година, отчита Евростат.  Това за ЕС е най-големият тримесечен растеж на годишна основа от второто тримесечие на 2007 година за ЕС, а за еврозоната - от 2005 година, откакто се събират тези данни.

На този фон в България растежът на цените на жилищата на годишна основа е бил 8.7 на сто, а на тримесечна - 3.2 на сто

Покачване на цените на жилищата се наблюдава в целия ЕС, като половината страни-членки бележат ръст на цените от над 10%. Например най-малък растеж е бил отчетен в Кипър (+2,2 на сто), Италия и Испания (+4,2 на сто и в двете страни). Чехия (+22 на сто), Литва (+18,9 на сто), Естония (+17,3 на сто) и Нидерландия (+16,8 на сто ) са регистрирали най-голям растеж.

През миналата година жилищното кредитиране отбеляза огромен растеж на фона на исторически ниски лихви по ипотеките.  В края на ноември 2021 г. жилищните кредити са 13.900 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 16.8 процента. В същото време средната лихва по жилищните кредити е 2.64%, като за година е намаляла с 0.19%, а за месец - с 0.03 процента. ГПР по тези заеми също се е понижил с 0.18% на годишна база и с 0.04 процента на месечна. 

Този бум в сегмента доведе и до реакция от БНБ. В опит да охлади растежа на заемите регулаторът на два пъти увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер. Нивото на буфера ще се покачи на 1% спрямо сегашните 0.5% през октомври 2022 година. Няколко месеца по-късно - през януари 2023 г., буферът ще бъде увеличен на 1.5 процента.

Въпреки реакцията на БНБ строителните предприемачи прогнозират продължаващо поскъпване на жилищата. През 2022 г. ще има ръст на цените на жилищата с около 17 на сто, твърдят от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Основната причина за поскъпването ще е динамично покачващата се инфлация. Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да може да задоволи търсенето, смятат още в асоциацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във