Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ПОЕХА В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ

Пазарът за недвижими имоти в началото на всяка година е доста вял и този януари не прави изключение. Сделките са малко, като повечето от тях са продължение от водени през 2005-а преговори, изтъкват брокери от столични агенции за недвижимости. Липсват и нови предложения за продажби на зелено на започващи да се строят сгради или комплекси. Това определя и разнопосочното движение на цените, в сравнение със ситуацията в началото на декември миналата година. Въпреки че все още преобладава увеличението при оферираните цени, то е съвсем слабо изразено - в повечето случаи 20-40 евро на квадрат и по-скоро издава предпазливостта на продавачите, отколкото трайна тенденция. В някои райони на София има понижение на средната цена. Очаквано сред понижаващите стойността си имоти са тези в квартали като Иван Вазов и Гео Милев, които бяха сред най-скъпите през 2005 година. Остават без промяна цените на жилищата в кварталите Гоце Делчев и Младост 1.
През първите месеци на годината продавачите предпочитат да завишат офертите си с ясното съзнание, че едва ли ще намерят купувачи, но пък така се предпазват от изненади на пазара и могат да реагират адекватно, изтъкват брокери. По-реалистични цени могат да се очакват едва към средата на март, когато вече са ясни тенденциите и съотношението купува-продава.
Що се отнася до прогнозите, то повечето анализатори очакват през 2006-а стабилизиране на средните цени и дори лек спад в отделни пазарни сегменти. Като най-атрактивни за инвестиции се определят имотите в нови комплекси от затворен тип, където освен жилището се купуват и допълнителни услуги и екстри. Ръст може би ще има и при офисите и търговските площи. Причината за подобна прогноза е очевидният недостиг на качествени имоти от този тип особено в столицата. На другия полюс ще са жилищата в панелните комплекси и в непрестижните и замърсени градски райони.
Една от новите прогнози е свързана с намаляване на интереса към старите селски къщи по Черноморието, които бяха хит през 2003 и 2004 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във