Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на имотите нарастват през второто тримесечие

Цените на имотите нарастват с 2% през второто тримесечие на тази година, коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор и ръководител "Анализи и прогнози" в Bulgarian Properties. А като цяло имотният пазар в България все по-убедително излиза от кризата. Според изчисления на агенцията, на база данните на НСИ, през периода средните цени на жилищата в страната са регистрирали второ поредно реално годишно нарастване в размер на 2 на сто.

Второто тримесечие е по-позитивно за имотния пазар. Налице е ускоряване на темпа на нарастване на цените спрямо първото тримесечие, когато отбелязахме първо реално годишно нарастване в размер на 1.79 процента. "Тези данни са в пълен синхрон с прогнозираното от нас в края на миналата година приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от своето развитие", обобщава Стойкова.

Положителният тренд на имотния пазар е най-отчетлив в София и Пловдив. И в двата най-големи града в България цените на жилищата през изминалите месеци отбелязаха четвърти пореден реален годишен ръст в размер на 4.38% в столицата и 5.37% в града под тепетата. Това значи, че вече от една година насам цените в София и Пловдив реално нарастват. Спрямо предходното тримесечие цените на имотите в столицата са нараснали с 1.34%, а в Пловдив – с 1.96 на сто. Това означава, че средните цени на апартаментите в най-големите ни градове през второто тримесечие са 753 евро/кв.м в София и 489 евро/кв.м в Пловдив.

Средната цена, на която са продавани апартаментите в областните градове в България през второто тримесечие на 2014 г., е 444 евро/кв.м. при 443 евро/кв.м. през първото тримесечие на 2014-а.

Нарастване на цените има във всички големи градове на страната, показва анализа на агенцията. Средните цени на апартаментите в най-големите градове през второто тримесечие на 2014 г. според данните на НСИ са: във Варна – 699 евро/кв.м, в Бургас – 578 евро/кв.м, в Стара Загора – 454 евро/кв.м и във Велико Търново – 372 евро/кв.метър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във