Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ ОСТАНАХА ОТНОСИТЕЛНО СТАБИЛНИ

Цените на основни хранителни стоки у нас останаха това лято стабилни, което е прецедент за последните няколко години. Това би могло да се обясни с насищането на пазара с повече от необходимите стоки и на настъпилото леко свиване на прогнозираното потребление. Така или иначе, цените на олиото, захарта, ориза и брашното не бяха засегнати от съществени сътресения в повечето региони на страната. Единственото изключение бе поскъпването с 3-5% на продуктите през юли и август във Варна и Бургас, но то бе изцяло спекулативно. Ръстът по черноморското крайбрежие се дължи най-вече на пика на туристическия сезон и повишеното търсене. А и той едва ли се е усетил от много потребители, като се има предвид, че големите вериги хипермаркети, които вече са достатъчно по Черноморието, не промениха цените.
Характерното за тази година е повишеният интерес към няколко недотам традиционни хранителни стоки, коментират търговци. Сред тях са маслините и пчелният мед. При маслините предлагането е главно внос от Гърция и Турция, като цените варират на едро от 3.10 до 9-10 лева на килограм за гръцките и 3-5 лева за килограм за турските. Повечето магазини предпочитат по-големите опаковки (т.е. 5-10 кг), тъй като при тях цената е по-ниска. Най-скъпи са маслините с бадем или други видове ядки,а напоследък има голямо търсене, предимно от ресторанти и барове, към пастета от маслини.
Колкото до пчелния мед, в последните години неговото потребление постепенно нараства. Българските производители предлагат достатъчни количества на пазара, което държи цената относително ниска. През август търговията на едро с пчелен мед бележи увеличение с около 15 процента. Обяснението е, че медът на тенекии се изкупува от фирми, занимаващи се с пакетиране на хранителни стоки, и се предлага на пазара в голямо разнообразие от опаковки. Предпочитанията през отпускарските месеци са били предимно към опаковките от 5 грама, използвани при употреба на чай и кафе, особено от чужденците. Съвсем не е случайно, че петото издание на Международния фестивал на меда тази година се провежда в Несебър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във