Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на горивата в България падат с до 0.15 лв. до края на март

До края на март бензинът и дизелът може да поевтинеят с 10-15 стотинки на литър заради спада на цените на петрола, обяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

"Предполагам, че тази тенденция няма да бъде краткосрочна. Пролетният сезон ще го изкараме при тези относително по-ниски цени. Тази ситуация с 35 долара за барел или 33, или 34, няма да се задържи особено дълго. Нивата под 40 долара са пагубни за голяма част от производителите. Не считам, че тези цени са реално проявление на търсенето и предлагането, по-скоро геополитически от последните няколко дни стана ситуация, от която ще се търси бърз изход", заяви пред БНР Живодар Терзиев

В понеделник средната цена на бензина за страната беше 2.21 лева. Тоест след това би следвало литър бензин да струва около 2 лева.

Цената на петрола се понижи с 30% на азиатските пазари спрямо котировките при затваряне на борсите в петък. Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на петрол в условията на намалено потребление заради кононавируса. Това е най-голямото дневно понижение от поне 30 години насам. Първото голямо поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато заради коронавируса и намаленото потребление в Китай цената на петрола се понижи с около 25%.

Досега обаче в България не се наблюдава спад на цената на горивата, които от началото на годината са поевтинели средно с 1 стотинка за литър.

Саудитска Арабия обяви втората фаза на войната за цените на петрола на 10 март с обещанието да започне да доставя на пазара рекордните 12.3 млн. барела черно злато на ден от 1 април. Увеличението на предлагането, което е с 25% над изпомпаните през февруари количества от около 9.7 млн. барела на ден, надхвърля максималния устойчив капацитет на саудитския петролен гигант "Арамко". Това навежда на мисълта, че кралството може да посегне и на стратегическите си резерви, за да натисне колкото е възможно по-надолу цените на суровината като наводни пазара с петрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във