Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на горивата ще продължат да падат

Повишението на цените на горивата е възможно да е по-бавно, отколкото тяхното понижение. Според търговците на горива това се дължи на "застраховане на риска". 

"Няма търговец, който да желае да загуби пазар, но в същото време някои търговци искат да се възползват от този пазар. Но през изминалата 2019 г. цените бяха абсолютно стабилни, имаше няколко причини за повишение, а ние не се възползвахме от това и считам, че сегашното забавяне (в поевтиняването), ако така го приема пазарът е по-скоро несигурност и неяснота дали това понижение нямаше да приключи в рамките на ден или два", обясни пред bTV председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев.

Той съобщи, че в следващите няколко седмици поевтиняването на горивата на бензиностанциите ще продължи, защото доставните цени вече наистина са по-ниски. Терзиев не изключи възможността до края на март крайната цена на бензина и дизела да е около 2 лева, но при ползване на всички отстъпки и бонуси, които веригите предлагат.

В сряда Терзиев прогнозира, че до края на март бензинът и дизелът може да поевтинеят с 10-15 стотинки на литър заради спада на цените на петрола. "Предполагам, че тази тенденция няма да бъде краткосрочна. Пролетният сезон ще го изкараме при тези относително по-ниски цени. Тази ситуация с 35 долара за барел или 33, или 34, няма да се задържи особено дълго. Нивата под 40 долара са пагубни за голяма част от производителите. Не считам, че тези цени са реално проявление на търсенето и предлагането, по-скоро геополитически от последните няколко дни стана ситуация, от която ще се търси бърз изход", поясни експертът. 

Преди дни цената на петрола се понижи с 30% на азиатските пазари спрямо котировките. Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на петрол в условията на намалено потребление заради кононавируса. Това е най-голямото дневно понижение от поне 30 години насам. Първото голямо поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато заради коронавируса и намаленото потребление в Китай цената на петрола се понижи с около 25%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във