Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕНИТЕ НА ДЪРЖАВНИЯТ ДЪЛГ ТЪРСЯТ НОВА ПОСОКА

След седем месеца спад на продажбите на съществуващи жилища в САЩ най-накрая дойде време инвеститорите да погледнат по-оптимистично на случващото се на финансовите пазари, макар и за кратко. Данните за февруари показаха ръст на продажбите до 5.03 млн броя на годишна база срещу очакван спад до 4.85 млн броя. Това изстреля нагоре цените на борсовите индекси в началото на седмицата - за сравнение, DJIA поскъпна с близо 1.7%, германският DAX отбеляза трайно повишение, а американските дългови книжа поевтиняха, съответно увеличиха доходността си. Впоследствие бяха публикувани по-слаби данни, които отново изведоха на преден план опасенията от рецесия заедно с очакванията за нови понижения на федералната лихва. По всяка вероятност ще е необходимо дълго време, за да се възвърне доверието във финансовия сектор, като в момента основната загриженост на анализаторите е дали агресивните мерки, предприети от Федералния резерв за успокояване на кредитната криза, ще проработят и кога ще се случи това. Фючърсните котировки на федералната фондова лихва оценяват ново снижение, но този път от 25 базисни пункта и едва 40% вероятност за по-сериозно смъкване до 1.75 процента. Да припомним, че действащата основната лихва в САЩ е 2.25%, но заради проблеми с ликвидността банките са принудени да си разменят ресурс овърнайт при нива 2.80 - 3.00 процента. Двугодишните щатски книжа се търгуваха при годишна доходност 1.72%, петгодишните можеха да бъдат купени при нива 2.58%, а доходността на десетгодишния дълг достигна около 3.50 процента.
Държавните дългови книжа от еврозоната поевтиняха през седмицата, като причините за спада в цената им са поредните проинфлационни изказвания на членове на Европейската централна банка, добрите данни за бизнес климата в Германия и подемът на европейските фондови пазари, което прави все по-малко вероятно да видим понижаване на целевата лихва в общността до края на годината. Фючърсните котировки на EURIBOR също показват запазване на сегашното лихвено ниво от 4%, което, според председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, е точната лихва и помага за постигане на ценова стабилност. Доходностите при краткосрочните двугодишни книжа достигнаха 3.40%, петгодишния базов дълг се търгуваше при нива от 3.55%, а дългосрочните десетгодишни облигации можеха да бъдат купени при годишно доходност от 3.90 процента.
Спадът на акциите в Япония и високият курс на йената към щатския долар, което оскъпява допълнително местните стоки, повиши търсенето на относително сигурните държавни ценни книжа и това се отрази в покачване на цената им. Фючърсните котировки на японските дългови книжа регистрираха най-сериозният си ръст от две седмици насам. Основната лихва в Япония е 0.5%, двугодишните държавни облигации носят доходност 0.58%, а десетгодишните книжа - 1.28 процента.
Централните банки от двете страни на Атлантика продължават битката с пресъхналата активност на паричните пазари. ЕЦБ и Федералният резерв осигуриха през седмицата допълнителни средства в опит да укротят ръста на краткосрочните лихви. Бенк ъф Инглънд също инжектира извънреден краткосрочен ресурс в размер на 13.6 млрд. англ. лири на 27 март. А Националната банка на Швейцария предложи тримесечни заеми, за да стимулира кредитирането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във