Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цените на дълговете са под натиск


Николай М. Ваньов,

Финансов експерт


 

Седмицата на международните пазари на държавен дълг, макар и съкратена с началото на празничния сезон в САЩ, бе съпроводена със сериозна волатилност и търсене на посока на основните книжа. Темата, която вълнуваше пазарните участници, бе търсенето на сигурност след разпродажбите на капиталовите пазари, което бе и в основата на спадовете на основните облигационни емисии.

В САЩ ситуацията на капиталовите пазари не изглеждаше розова. До вторник основните измерители на цените на акциите бяха изтрили цялото си повишение от началото на годината, като според повечето анализатори няма да станем свидетели на ръстове до края й. Икономическите данни също не спомогнаха за оптимизъм, въпреки че показателите за пазара на жилищни имоти и общата бизнес ситуация не отчетоха нищо сериозно негативно за добре развиващата се американска икономика. На този фон трежъритата бяха търсена инвестиция, като доходността по десетгодишните американски ДЦК отбеляза седмичен спад от 4.7 базисни точки до 3.064 на сто. Като че ли основният въпрос, който ще вълнува участниците на пазара през следващите седмици е дали ще има нови тестове и евентуален пробив на ключовото ниво от 3%, което би могло да обърне тренда на ръст на доходността от последните месеци.

В Европа държателите на ДЦК също бяха от печелившата страна. Вниманието на анализаторите бе приковано в протокола от последната среща на борда на ЕЦБ, в който търсеха следи за евентуално отлагане на лихвените повишения в еврозоната, очаквани най-рано през септември 2019-а. Търговията с немските бундове бе волатилна, като в края на седмицата те завършиха при доходност от 0.357% и понижение от 1.4 базисни точки. Абсолютно същото бе и понижението на дохода при френските ДЦК със сходен матуритет, които в края на седмицата се търгуваха при възвръщаемост до падежа от 0.748 на сто.

В периферията на еврозоната основна тема продължи да е Италия. След като в началото на седмицата дълговете й се оказаха под сериозен натиск, движен главно от негативното мнение на Европейската комисия по отношение на нейния бюджет. Изказване на вицепремиера Матео Салвини, в което той заяви, че е готов на преговори с всеки и намекна за евентуално намаляване на дълга, доведе до известно възвръщане на доверието в страната. Доходността по десетгодишните италиански книжа отбеляза минимален седмичен ръст от 1.2 базисни точки до 3.501 на сто. В същото време испанските десетгодишни книжа се търгуваха при доход от 1.623% и седмичен спад от 1 базисни точка.

Във Великобритания ситуацията около Брексит става все по-заплетена. С основание през седмицата премиерът Тереза Мей каза, че ако предложението й за договор за напускане на Евросъюза не бъде подкрепено в парламента, то напускането може и да не се случи изобщо. Лихвените пазари пък очакват повишение на лихвите от Бенк ъф Ингланд в началото на следващата година с цел укротяване на инфлацията. Всичко това доведе до засилване на интереса към джилтовете, чиято десетгодишна доходност отбеляза понижение от 4 базисни точки до 1.37 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във