Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цените на дълга пълзят нагоре

Николай М. Ваньов

Финансов експерт

 

Дали дълговите пазари се подготвят за генерална промяна на лихвената среда? Възможните отговори на този въпрос са много  и  всеки от тях имаше  своето основание преди заседанието на борда на ЕЦБ тази седмица.

Повишенията на търсените доходности бяха определящите за пазара  през изминалата седмица. В ядрото на еврозоната, което ще бъде пряко засегнато от намаляването на покупките на активи от Европейската централна банка (ЕЦБ), наблюдавахме силно повишение на доходността на десетгодишната емисия от немските бундове с 8.7 базисни точки до 0.48 на сто. Ръстът при сходните по матуритет френски държавни ценни книжа  се равняваше на 7.4 базисни точки до 0.883 процента. Някои анализатори обаче обръщат внимание, че първоначалният ефект от намаляването на покупките на активи върху книжата на страните от ядрото надали ще бъде особено силен, тъй като то ще засегне по-пряко корпоративните дългове и книжата, емитирани от различни национални и наднационални агенции.

Доколко обаче наблюдаваме ръст в лихвената основа или просто нормализиране на пазара откъм доходности и намаляване на разликата между курсовете "купува" и "продава" ядро-периферия? Търговията с дълговете на страните от Южна Европа постави този въпрос на масата. След известно намаляване на политическите рискове в Италия, където промените в изборния закон, изглежда, ще успеят да блокират популистите от "Пет звезди" на предстоящите в началото на 2018 г. избори, и в Испания, където неяснотите около каталунската независимост остават, очакванията са все пак да се стигне до мирен консенсус. В тази ситуация дълговете на тези страни не поеха в посока нагоре със същите темпове, както тези от периферията. Десетгодишните италиански ДЦК се търгуваха при търсена доходност до падежа от 2.035% и повишение от едва 1.2 базисни точки, докато ръстът при испанския дълг със сходен матуритет се равняваше на 1.5 базисни точки до 1.643 процента.

Във Великобритания Брексит остава едновременно ключова и непонятна тема. Напредък в преговорите с ЕС няма, а икономиката на Обединеното кралство показва първи признаци на следшоково стабилизиране. На този фон консенсусът на анализаторите е за еднократно повишение на основните лихви от Бенк ъф Ингланд през следващата седмица, което да противодейства на инфлацията. Сборът от всички тези предпоставки имаше отрицателен ефект върху доходността на десетгодишните джилтове, която отбеляза ръст от 12.8 базисни точки до 1.406 на сто.

В САЩ пък в центъра на вниманието е очакването да бъде обявено името на  новия председател на Фед през следващата седмица. Изненадващо положителното мнение на президента Тръмп за Джанет Йелън учуди някои анализатори. Като цяло трежъритата се намират в период на силно предлагане, като доходността по десетгодишните книжа прави опит за задържане на ключовите равнища от 2.40%, нараствайки с 11.2 базисни точки до 2.431% през седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във